Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/38

Kärlek vid första ögonkastet när Robert Wells hamnade i Halland

Ett hus fyllt med människor och musik. Så vill makarna Wells att familjens hus i Falkenberg ska vara. Pandemin uppfyllde på sätt och vis deras önskan.

Sedan cirka 20 år tillbaka är den vita tegelvillan vars äldsta delar är från 1950-talet familjen Wells hem under perioder varje år. Ett år var det faktiskt deras riktiga hem när de testade livet som falkenbergare.

– Det fungerade inte eftersom jag fick så mycket att göra i Stockholm. Det blev för jobbigt med pendlandet, säger Robert Wells.

Hela familjen drabbades av covid-19

Familjens fasta punkt är en våning på Kungsholmen i Stockholm, men huset vid havet är en plats som de återvänder till flera gånger om året. Förra våren när pandemin börjat göra stora avtryck i våra liv drabbades hela familjen Wells av covid-19. Alla klarade sig utan följdsjukdomar, men livet förändrades ändå drastiskt. Till exempel hade båda sönerna Oscar, 25 år, och Teddy, 23 år, lämnat barndomshemmet i Stockholm samma helg för att studera och arbeta i Sverige och utomlands.

– Det var tufft och vi var helt oförberedda på hur det skulle kännas. Det blev en chock när de försvann båda två, samtidigt, säger pappa Robert.

Men som tur i oturen gjorde pandemin att sönerna fick avbryta sina planer och flytta hem igen. Eftersom både Robert Wells och hustrun Maria fått betydligt mindre att göra på grund av restriktioner, inställda spelningar och engagemang drog hela familjen till huset i Falkenberg där de tillbringat ovanligt mycket tid det senaste året.

Övar två timmar om dagen

Det är liv och rörelse i huset i Skrea som vanligtvis står tomt vid den här tiden på året. Hela familjen plus sonen Oscars flickvän Viktoria bor här numera. Det luktar nybakat från köket och ytterdörren står öppen för att släppa in vårvärmen. På avstånd hörs ett stilla brus från havet och i huset rådet en avspänd stämning.

– Jag övar minst två timmar om dagen sedan ett år tillbaka, säger Robert Wells och slår sig ner bakom flygen som är placerad i det som är familjens kreativa rum.

– Jag älskar att sitta här.

Bild: Håkan Johansson
Bild: Håkan Johansson

Nykomponerade toner, låten ”April”, strömmar ut när Robert avslappnat rör fingrarna över tangenterna. Låten är ett resultat av det annorlunda liv som många tvingats vänja sig vid under pandemin.

– Vi hade precis repat klart en turné med Peter Harrysson, Anders Berglund och mig när allt plötsligt tog slut. Istället har jag suttit här och övat vid flygeln. Det hinner jag inte göra annars när vi turnerar under långa perioder.

Det var tufft och vi var helt oförberedda på hur det skulle kännas.

Även hustrun Maria lever ett annorlunda liv och har fått gott om tid att skriva ytterligare en bok. Att familjen är samlad är ett självklart plus och den välbehövliga, men väl långa pausen från resor, framträdanden och repetitioner ser ut att ha gjort familjen gott. Men tankarna far till tider när alla kunde umgås utan restriktioner och det var självklart att samlas till fester och kalas.

– Vi samlas ofta här i vårt hus i Falkenberg. Jag glömmer aldrig när vi hade en jam session med Doug Seegers, säger Robert.

– När vi är ute på turné och befinner oss på ett avstånd av 20 mil eller mindre från Falkenberg åker vi hit för att övernatta. Detta slår vilket hotellrum som helst.

Känslan från 1950-talet finns kvar

Sedan familjen köpte huset vid havet har man inte förändrat särskilt mycket invändigt. En större tillbyggnad har gjorts eftersom antalet sovrum och badrum inte räckte till. Men i övrigt finns känslan från 1950-talet kvar i stora delar av huset.

– Ibland säger vi att vi borde renovera till exempel köket, men vi trivs i det genuina, säger Maria.

En detalj har dock tillförts, en detalj som säger mycket om vem som bor här. Den stenlagda uteplatsen har försetts med stenar som ger bilden av ett klaviatur.

Bild: Håkan Johansson
Bild: Håkan Johansson

– Egentligen ville jag att den skulle vara höj- och sänkbar, så som Liberace hade det, säger Robert utan att se alltför missnöjd ut.

Hela huset är fylld med detaljer som till vissa delar påminner om Roberts vurm för att samla på olika ting. Här och där hittar besökaren Disney-figurer som lurar i skrymslen och vrår. En fullt fungerande telefon i formen av Musse Pigg ringer uppfodrande.

– Den hittade vi på en loppis på Strandvägen i Falkenberg, minns Maria.

Prydnadssaker som föreställer pianospelande figurer finns det gott om.

– Folk vet att jag samlar på sådana och skänker dem till mig.

Håller på både FFF och AIK

En tavla som föreställer Falkenbergs FF som spelar på gamla IP har en självklar plats i arbetsrummet.

– Jag håller på Falkenbergs FF. Jag går bara på fotboll när vi är i Falkenberg och FFF har hemmamatch. Jag är född och uppvuxen i Solna och är AIK:are, men det känns för farligt att gå på deras hemmamatcher numera. Det blev knepigt för mig när AIK och FFF mötes här i Falkenberg. Jag hejade än på det ena än på det andra laget.

Bild: Håkan Johansson
Bild: Håkan Johansson

Maria och Robert Wells har en stor kärlek till Falkenberg. Att de hamnade här beror till stor del på att Maria var med i revyn Skåpbubblor några säsonger för drygt 30 år sedan. De första åren hankade Maria och Robert sig fram genom att bo hos nyfunna vänner eller att hyra stugor. När de väl bestämde sig för att köpa ett eget hus fick de tips om det hus som skulle komma att bli deras.

– Vi bestämde oss direkt, minns Robert.

Det är ett beslut som de aldrig ångrat. Maria är från Säffle och Robert tillbringade sin barndoms somrar som sommarbarn i Veddige och Bua hos sin sommarmamma som han fortfarande håller kontakten med.

– Vi älskar småstaden. Allting är så enkelt här och Falkenberg har verkligen småstadens charm, säger Robert.

Det ger mig en frihetskänsla och det går inte att jämföra detta med Mälaren.

Närheten till havet är en stor betydelse för familjen och inte minst för kreativiteten. Många gånger har Robert haft kollegor på besök. De arbetar intensivt för att sedan ta en kaffepaus vid havet och sedan fortsatta arbeta i stugvärmen.

– Havet är livsviktigt för mig. Jag har alltid sökt mig dit. Det ger mig en frihetskänsla och det går inte att jämföra detta med Mälaren.

Falkenberg i Körslaget 2009

Under åren som familjen tillbringat i Falkenberg har barnen fått kompisar som de fortfarande håller kontakten med. Robert har engagerat sig i flera lokala projekt. Bland annat ledde han kören från Falkenberg i Körslaget som sändes i TV4 år 2009.

Nu längtar Robert och Maria efter att vardagen med konserter, resor och andra arrangemang ska ta fart igen. Tills dess ägnar Robert tid och tankar på två stora kärlekar, amerikanska bilar och sin motorcykel. Han är stolt ägare till en Cadillac från 1966 och en Chevrolet Suburban av årsmodell 1964. På registreringsskylten står det ”PIANO”

– När jag köpte min Suburban var min dröm att jag skulle turnera med den. Jag är så sugen på att cruisa, säger Robert.

Medlem i mc-klubb

Han har ytterligare ett motorrelaterat fritidsintresse som han gärna odlar. Han är en av 18 medlemmar i motorcykelklubb vars medlemmar är mellan 44 och 75 år. Varje år ger de sig ut på tredagars turer till olika platser. Robert har tankar om vart någon av de framtida turerna bör gå.

– Jag måste ordna så att hela gänget kommer hit till Falkenberg!

Fakta: Robert Wells

Ålder: 59 år.

Familj: Hustrun Maria, 56 år, sönerna Oscar, 25 år och Teddy, 23 år.

Bor: Kungsholmen i Stockholm och sommarhus i Skrea.

Låten jag aldrig tröttnar på: ”Det är två stycken: Errol Garners ”Misty” och Fantaisie-impromptu av Chopin.”

Smultronställe i Halland: ”Havet och Åkulla bokskogar.”

Bästa sommarminnet från Halland: ”Somrarna i Veddige när jag var 12-16 år.”

Ett matigt måste i Halland: ”Torggrillen i Falkenberg”.

Något jag måste göra i Halland: ”Jag älskar att ta långa cykelturer söderut. Där finns fantastiska cykelvägar. När vi är i Falkenberg cyklar vi överallt.”