Johan Säf fixar fika – och tipsar om coola cykelturer i Halland

När han hade lämnat Feldts i Halmstad ville han göra något helt annat. Men längtan efter att baka blev för stark, så Johan Säf startade ett eget surdegsbageri i Falkenberg. I sommar kombinerar han sitt yrke med sitt stora fritidsintresse – och säljer fika på stranden från cykelsadeln. I Sommarhalland bjuder han på recept, samt tips på turer för den som själv vill ut och trampa.

ANNONS
LocationHalland||

I södra Halland var han länge känd som Johan Feldt, gift med tv-profilen och författaren My Feldt, och delägare i deras gemensamma bageri Feldts Bröd & Konfekt. Makarna gick dock skilda vägar 2016, men fortsatte att driva företaget ihop – till i november 2020. Då bestämde sig Johan för att sälja sin del till My och byta spår. Han bytte också efternamn, numera heter han Säf.

Bild: Anders Andersson

– Jag visste inte vad jag skulle göra när jag hade lämnat Feldts, men det dröjde inte så länge innan jag saknade att få baka. Det är så levande hantverk, så tillfredsställande på något sätt. Så jag bestämde mig för att starta ett eget surdegsbageri. Eftersom jag inte ville konkurrera med My och dessutom hade träffat Isa – som är från Falkenberg – kändes det som ett logiskt val att göra det här.

ANNONS

Ska sälja bullar och frallor på Skrea strand

I augusti förra året slog han upp portarna på Holgersgatan och håller nu på att jobba in sig på sin nya hemort (i dagarna flyttar han från Åled för att bli sambo med Isa i Falkenberg). Än så länge är Bageri Säf främst ett bageri, men Johan har flera satsningar i pipelinen.

Bild: Anders Andersson

– I sommar ska vi ha fikamöbler på trottoaren utanför, och även några bord härinne. I höst ska vi börja med lättare luncher. Falkenberg är en mindre stad än Halmstad, så det krävs en lite bredare inriktning, konstaterar Johan som också ska baka mer sötebröd, såsom brownies och fler småkakor.

– I dag lägger jag mitt största fokus på matbröd, även om det givetvis finns fika också, säger Johan som också har en tydlig sommarsatsning på gång:

– Jag ska cykla runt och sälja bullar och frallor längs med Skrea strand och på Spritrakan. Vi börjar efter midsommar och håller på tills skolorna börjar. Det blir frallor på morgonen, från halvåtta-tiden och sedan vänder vi tillbaka till bageriet. Där laddar vi om med bullar och ger oss ut igen vid elva. Så är tanken nu i alla fall.

Att hälsa på hos dem var som att landa i Bullerbyn – på riktigt.

Johan är uppvuxen i Mörlunda, söder om Hultsfred, och säger själv att intresset för mat och bak kommer från mormor och morfar i Lönneberga.

ANNONS

– Att hälsa på hos dem var som att landa i Bullerbyn – på riktigt, säger Johan, som valde hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet.

Efter det blev det jobb på flera finkrogar, bland annat 28 + i Göteborg. Där träffade han My, de blev ett par och efter några år flyttade de till Stockholm och satsade båda på en karriär i branschen.

– Jag jobbade på Lux Dessert & Choklad och på Fredsgatan 12, hos stjärnkocken Melker Andersson. Där bakade jag allt bröd – detta var när surdeg började bli populärt – och var också ansvarig för desserterna. Det var lärorikt, men tufft. Tempot var högt, och du hade hela tiden kniven mot strupen, konstaterar Johan och fortsätter:

– När vi fick vårt första barn ville vi inte att hon skulle växa upp i Stockholm. Plus att vi ville ha ett hus och en trädgård. Eftersom My är uppvuxen i Laholm bestämde vi oss för att flytta till Halland, och köpte hus i Oskarström.

Plötsligt hade vi kö runt kvarteret, det var helt overkligt. Bullarna tog slut och vi fattade ingenting.

I juli 2012 öppnade de Feldts Bröd & Konfekt, och den 4 oktober smällde det till. Ordentligt.

– Hallandsposten hade gjort ett reportage om oss inför Kanelbullens dag. Det presenterades på ett uppslag inne i tidningen, och med en stor bild på förstasidan. Plötsligt hade vi kö runt kvarteret, det var helt overkligt. Bullarna tog slut och vi fattade ingenting, säger Johan och skrattar.

ANNONS

– En tjej som stod i kön hade sökt jobb hos oss dagen innan och jag högg henne och frågade om hon kunde börja dagen efter. Hon sa ja och därmed var hon anställd.

Bild: Anders Andersson

När My och Johan flyttade till Halland 2010 fick han jobb som kock på Pio Country Club i Skedala. De flesta dagar cyklade han de två milen till dit – och på den vägen är det. Snart fann han ett gäng glada cyklister att utforska sitt nya hemlän med, och 2014 anmälde han sig till sin första Vätternrunda. (För den som inte vet: ett nätt litet lopp på cirka 31,5 mil…). Sedan dess har det blivit flera. För varje gång har han kortat ner sin tid, och har som bäst kört på 7,51. Men första försöket att komma under åtta timmar gick sådär.

– I Motala, efter två kilometer, fick jag en punktering som jag inte fick ordning på. Så jag fick bryta. Det var ju lite bittert.

Bild: Anders Andersson

Med stor familj, flytt och en hyfsat nystartad verksamhet är schemat tämligen tajt, så Johan har kommit på att mountainbike-cykling är ett bra sätt att få mycket träning på kort tid. Så han tar med oss till en av sina favoritplatser: naturreservatet Skipås – eller Guds gröna ängar, som det kallas i folkmun.

ANNONS

Efter lite strapatser i form av möte med en fårflock och kraftigt motlut, når Johan toppen. Och som den bagare han är har han givetvis med sig matsäck i form av en surdegsmacka (som också passar perfekt i picknickkorgen eller i kylväskan på stranden) samt ett gäng småkakor (som passar perfekt överallt och hela tiden).

– Mat och fika smakar alltid bättre utomhus. Och har man så vacker natur som här måste man ju ha med matsäcken på cykelturen.

Bild: Anders Andersson

Johan Säf

Ålder: 40 år.

Bor: Flyttar i midsommarveckan från Åled till Falkenberg. Mellanlandar i en lägenhet och får tillträde till det nya huset på Kristineslätt i höst.

Familj: Har tre barn tillsammans med My Feldt: Lykke, 13 år, Cornelis, 10, och Ingrid, 7. Blir nu sambo med Isa, som har två barn: My, 10, och Minou, 8 år.

Gör: Äger och driver Bageri Säf på Holgersgatan i centrala Falkenberg. Har i sommar tre anställda, varav två bagare.

Fritidsintressen: Cykling (både på landsväg och i skogen), löpning och golf.

Om Bageri Säf: ”Jag vill erbjuda både vardagslyx och helglyx. Allt är bakat på närproducerade råvaror – mjölet är ekologiskt kulturspannmål från Limabacka kvarn i Väröbacka och Berte Qvarn i Slöinge – och är alltså nyttigt både för människa och miljö.”

Om att baka med surdeg: ”Det är en ständig utmaning. Om det till exempel är fuktigt utomhus blir degen annorlunda jämfört med om det är torrt, vilket innebär att du måste anpassa jästiden. Och det är bara en parameter. Men när allt klaffar och du får till det perfekta brödet är det ren magi.”

Om namnet Säf: ”Feldt kommer från Mys släkt, så när vi gick skilda vägar kändes det logiskt att byta namn. Säf är ett gammalt knektnamn från min morfars släkt.”

Mer info: Instagram: @bagerisaf

Bild: Anders Andersson

Tre cykeltips från Johan:

Den långa rundan, cirka 9 mil: ”Det så enkelt som Hallandsloppets slinga som arrangeras av CK Bure – om än med lite justeringar. Den har det mesta man önskar på en tur. Böljande fina vägar, förhoppningsvis lite medvind och fina vyer. Man rullar ut från Galgberget i Halmstad med riktning mot Vapnö, sedan tar man sig till Gullbrandstorp och norrut via Kustvägen hela vägen upp till Heberg. Där cyklar man österut mot Årstad, och därefter styr man söderut ner till Gräsås och Slättåkra. Sedan vidare till Kvibille, Holm och tillbaka till Galgberget.”

Turen i naturen – så långt och så länge som du orkar och känner för: ”Ta dig till naturreservatet i Skipås. Följ röd och blå slinga lite som du känner för. Naturen är fantastisk och du är garanterat mör i benen efteråt. Ibland kanske du får kliva av och leda cykeln eller lyfta den över något staket. Men vad gör det? Passar också på att här tipsa om fantastiska ”byggda” slingor vid Skedala Ön utanför Halmstad och Slättenskogen i Falkenberg. Riktigt bra och väl markerade.”

Den kortare landsvägsturen, cirka 4 mil: ”Starta i Varberg, cykla ner till Morup, inåt landet till Långås och vänd norrut till Tvååker. Därifrån tar du dig via småvägar in tillbaka till Varberg. Det finns mycket vägar att välja på. Undvik de stora med mycket trafik. Kolla gärna en karta innan.”

RECEPT:

Bondkaka med hasselnötter och choklad (cirka 40 kakor)

Johan Säf cyklar runt guds gröna ängar. Till Sommarhalland.
Johan Säf cyklar runt guds gröna ängar. Till Sommarhalland. Bild: ANDERS ANDERSSON ANDERS@FOTOGRAFHALMSTAD.SE

Ingredienser:

200 gram normalsaltat smör

200 gram rårörsocker

110 gram ljus sirap

350 gram vetemjöl

5 gram bikarbonat

100 gram hasselnötter

100 gram mörk choklad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Rosta hasselnötterna i ugnen på en plåt tills de får fin färg, 5-10 minuter. Låt dem svalna (skala dem om du vill) och hacka.

3. Hacka chokladen.

4. Blanda alla ingredienser i en bunke tills du får en homogen kakdeg.

5. Dela degen i tre mindre bitar och rulla bitarna till korvar som är cirka 4 centimeter i diameter. Ställ i kyl.

6. När degen känns kall och fast, skär 1 centimeter tjocka skivor med en vass kniv och fördela ut slantarna på en plåt med bakplåtspapper.

ANNONS

7. Baka kakorna i ugnen tills de får fin färg – 12-15 minuter beroende på ugn. Låt svalna på plåten.

Surdegsmacka med hummus, grillad paprika och vaccaost (4 portioner)

Bild: Anders Andersson

Ingredienser:

En surdegsbaguette eller annat gott bröd från ditt lokala hantverksbageri, alternativt ett bröd som du bakar själv.

Vaccaost från Wapnö gårdsmejeri (alternativt annan feta- eller salladsost)

Ingredienser hummus:

380 gram kokta kikärtor

1 vitlöksklyfta

1 msk citronjuice

1,5 msk osaltad tahini

1 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

1 msk olivolja

1 tsk salt

4 msk vatten

Hummus – gör så här:

1. Skölj kikärtorna.

2. Riv vitlök.

3. Mixa alla ingredienser i matberedare till slät en fin slät hummus. Justera tjockleken med vatten.

4. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och citron.

Ingredienser syrlig morot:

2 morötter

0,5 dl bladpersilja

Ättika

Salt

Svartpeppar

Syrlig morot – gör så här:

1. Skala och riv moroten ner i en skål.

2. Skvätt på några droppar ättika (var försiktigt med mängden – det är lättare att tillsätta mer om det behövs.)

3. Hacka persilja och blanda med moroten.

4. Smaka av med salt och peppar

Ingredienser grillad paprika:

2 röda paprikor

2 vitlöksklyftor

ANNONS

1 msk torkad basilika

1 dl olivolja

Salt

Svartpeppar

Grillad paprika – gör så här:

1. Grilla eller stek hela paprikan tills skalet är svart.

2. Lägg paprikan i aluminiumfolie när den fortfarande är varm och gör ett paket. Låt svalna.

3. När paprikan svalnat kan du lätt dra av eller skrapa bort skalet med en skalkniv.

4. Dela, kärna ur och hacka paprikan. Lägg i en glasburk.

5. Krossa vitlöksklyftorna och lägg dem i burken tillsammans med basilikan.

6. Smaka av med lite salt.

7. Slå på olivolja.

8. Sätt på ett lock och låt stå i kylen ett dygn.

Mackan – gör så här:

1. Dela baguetten och bred ett rejält lager med hummus på båda sidor.

2. Fyll mackan med morotssallad, grillad paprika och smulad vaccaost.

3. Dela baguetten i fyra och slå in i bivaxduk alternativt plastfolie.

4. Ge dig ut i naturen och njut.

Panzanella, italiensk brödsallad (4 portioner)

Bild: Anders Andersson

Ingredienser:

4 skivor surdegsbröd

2 msk olivolja

600 gram tomater

1 gurka

1 dl oliver

2 msk kapris

6 kalla kokta potatisar

1 grillad paprika

1 kruka basilika

1 vitlöksklyfta

0,5 dl olivolja

2 msk äppelcidervinäger

0,5 tsk salt

ANNONS

1 krm svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skär brödet i kuber och lägg på en plåt. Ringla över olivoljan och baka i ugnen i 10 min.

3. Skär tomater och potatis i bitar.

4. Halvera gurkan och skrapa ur kärnorna med en tesked. Skär gurkan i bitar.

5. Strimla paprikan (se recept på grillad paprika ovan)

6. Plocka bladen på basilikan.

7. Riv vitlöken ner i en skål. Blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar.

8. Blanda i alla ingredienser i skålen.

Läs mer:

ANNONS