Historia och kändisar hos makarna Stålbom vid havet

I huset vid Stafsinge strand har storheter som Ola Salo, Carola, Amanda Jenssen och Måns Zelmerlöw huserat. Numera använder makarna Stålbom enbart stugan som fritidshus åt sig själva. Vi fick en rundtur i det unika fiskartorpet från 1865.

ANNONS
|

Det är ett stycke halländsk kusthistoria som finns bevarad vid Stafsinge strand strax utanför Falkenberg. Mycket i det lilla torpet är intakt från 1800-talet. Kakelugnen och vedspisen i köket finns kvar, ingen har renoverat sönder någonting. Väggar har tapetserats i gammal stil och tak och golv har varsamt målats.

Bottenplan är på ungefär 70 kvadrat med kök, vardagsrum och ett sovrum. På den inredda vinden finns två sovrum och en sovalkov.

– Det största vi gjort är att flytta toaletten till en annan del av huset. Den låg på framsidan förr. Men vi ville hellre öppna upp och glasa in en del av torpets främre sida, med utsikt över havet, berättar Heléne Stålbom, när hon visar runt en vacker vårdag vid Kattegatt.

ANNONS

De nya fönster som satts in i den ombyggda delen på framsidan kommer från en gammal bondgård i trakterna. Någon nytillverkning av fönster i gammal stil blev alltså inte nödvändig.

– För oss är det charmen med det hela. Vi har verkligen velat behålla den gamla känslan här inne, fortsätter Heléne.

Bild: Håkan Johansson

Svårt att hitta hotell

Heléne och Micael Stålbom driver till vardags Stålboms Konditori i Falkenberg. 2009 köpte de fiskartorpet – mycket för att kunna erbjuda de artister som spelade hos dem bra övernattningsmöjligheter. Under åren 2003-2019 drev Stålboms det framgångsrika konceptet Bullar & Bång med konserter i konditoriets trädgård.

– Det var ofta krångligt och dyrt att hitta bra hotell till våra artister. Många uppskattade dessutom att bo i annorlunda miljö, med många sovplatser till bandmedlemmarna, säger Micael.

2019 bodde till exempel Carola i Stafsinge med sin dotter. Amanda Jenssen har även varit här för att spela in låten Remembrance. På ett papper skrev Amanda ner texten till Heléne och Micael. Den häger nu inramad på en av väggarna i stugan.

Måns Zelmerlöw drog folk

Av alla minnen kring kändisar som bott i torpet, så sticker det om Måns Zelmerlöw ändå ut. Han var bokad till Stålboms sommaren 2015. När bokningen gjordes visste ingen att han skulle gå och vinna hela Eurovision med låten Heroes. Men så blev det – och en kort tid därefter stod han på scen i Falkenberg.

ANNONS

– Det var helt galet. Det var hur mycket folk som helst utanför trädgården kvällen han skulle spela, säger Heléne.

Micael fyller i:

– Måns och hans crew kom tidigare samma dag och skulle bo här. De gick bort till en fotbollsplan i närheten för att spela lite. Men det dröjde inte länge förrän en massa damer i medelåldern flockades kring Måns på planen, haha... Alla skulle fram och ta en selfie med honom, helt ogenerade!

Att starta musikkvällarna var det bästa vi gjort, precis som beslutet om att avsluta dem var det bästa vi tagit.

Förutom ovan nämnda artister har bland andra Timbuktu, Hoffmaestro, Salem Al Fakir och Ebbot Lundberg bott i stugan. Men 2019 tog det stopp, när Micael och Heléne bestämde sig för att lägga ner sina musikkvällar. De är överens om att det var helt rätt beslut. De ville sluta på topp.

– Att starta musikkvällarna var det bästa vi gjort, precis som beslutet om att avsluta dem var det bästa vi tagit. Samtidigt har vi inte stängt dörren för gott. Jag grämer mig fortfarande över att vi missade att ha Veronica Maggio på scen innan hon blev för dyr, säger Heléne.

Så om Veronica frågade och priset var rätt, skulle ni säga ja?

– Jajamen, alla dagar i veckan!

Amanda Jenssen inför spelning på Stålboms 2018.
Amanda Jenssen inför spelning på Stålboms 2018.

Historiens vingslag i Stafsinge

Där lämnar vi kändisarna som bott i fiskartorpet i modern tid för ett tag – och riktar istället blickarna bakåt mot år 1865 när stugan byggdes. 1871 gifte sig paret Eleonore Larsdotter och Johan Severin Olofsson. Eleonore kom från Morup och var torpardotter. Johan var son till en fiskare, och blev själv fiskare i Stafsinge.

ANNONS

Eleonore och Johan fick tre söner tillsammans. Den äldste av dem flyttade i vuxen ålder in i torpet som därmed fick namnet Nores Johans, eftersom Johans mamma ju hette Eleonore. Hon blev änka tidigt.

Johan gifte sig med en Amanda och kring 1900 fick stugan byggas ut när barnen började komma. Det blev fyra stycken: John, Ester, Hildur och Astrid.

– Två av Amandas barnbarn var faktiskt här och hälsade på efter att vi köpt. Även om de aldrig bodde här så hade de minnen av att ha varit och hälsat på sin farmor och mormor... det var fantastiskt, berättar Heléne och fortsätter:

– De hade med ett glas som kom härifrån stugan, som vi nu har ställt upp på en hylla. De tyckte att det hörde hemma här.

Eleonora Olofsson, född Larsdotter och Johan Severin Olofsson – som bodde i torpet på 1800-talet.
Eleonora Olofsson, född Larsdotter och Johan Severin Olofsson – som bodde i torpet på 1800-talet. Bild: Håkan Johansson

1965 sålde dödsboet efter Amanda torpet på auktion till en Berit Westin som bosatte sig i stugan permanent med sina fyra barn. 1974 såldes huset till Christer Harrysson som har använt det som fritidshus fram tills det 2009 köptes av makarna Stålbom.

– Det är en lisa för själen att komma hit, att bada och att sitta och titta ut över havet, säger Heléne.

Tappat en del under pandemin

Heléne är 55 och Micael 60 år. Micael har börjat trappa ner lite och jobbar inte längre full tid. Men några planer på fullständig pension har varken han eller hustrun i dagsläget. Det går bra för Stålboms konditori, även om de precis som alla andra tappat en del under coronapandemin.

ANNONS

– Det handlar om ungefär 20 procent. Det är lite mindre folk som sitter inne och fikar, plus att cateringen till möten och konferenser har minskat, säger Heléne och fortsätter:

– När den dagen kommer får vi se vem som tar över. Vi har tre barn men jag är inte säker på att någon av dem vill driva konditori, säger Micael, vars pappa var den som tidigare ägde Stålboms konditori.

Heléne och Micael Stålbom

Ålder: Heléne 55 år, Micael 60 år.

Bor: I Stafsinge.

Gör: Driver Stålboms Konditori i Falkenberg. Micael är bagare och Heléne sköter administrativa uppgifter. Annars är båda ”allt i allo” på konditoriet.

Familj: Barnen Erica, Olivia och Axel.

En artist vi skulle vilja ha haft på vår scen, förutom Veroncia Maggio som nämns i intervjun: Heléne: Lars Winnerbäck. Micael: Peter LeMarc.

Gör helst en ledig dag: ”Tar en långpromenad vid havet.”

Planer för 2021: ”Just nu… att överleva. Önskar så att man kunde gå på konserter och evenemang igen. Hoppas att det lättar med restriktionerna snart.”

Läser just nu: Heléne: Jan Guillou, Den andra dödssynden och Cecilia Hagen, Kulla-Gulla i övergångsåldern. Micael: Löser helst korsord.

Ser på teve just nu (eller streamar): ”Den danska kriminalserien Brottet, K-special och olika dokumentärer.”

Det bästa med stugan vid Stafsinge strand: ”Doften av sandstrand och salta vindar. Det råder ett lugn.”

ANNONS