Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Hemma hos Sofie Rane: Lyxig känsla på Söder

Till vardags jobbar hon med att sälja bostadsrätter åt andra – i sin egen på Söder har hon inrett med stil. I tvåan med en balkong nästan lika stor som själva lägenheten trivs mäklaren Sofie Rane utmärkt.

Ljuset kommer från alla håll i hörnlägenheten med vy ut över Nissan. Fönsterpartierna är stora och den väl tilltagna balkongen går i en sväng runt hela lägenheten. Utanför köket är balkongen inglasad – det blir balkong och uterum i ett. Sofie Rane har valt att ha betonggolv utomhus. Hon gillar den lite råare känslan det skapar.

– Att man kan gå ut genom en balkongdörr i sovrummet, sen gå runt hela vägen till köket och gå in genom en annan dörr där tycker jag är fantastiskt.

Här kan du läsa fler bostadsreportage som publicerats på hallandsposten.se.

I tvåan på 60 kvadrat (balkongen är på 40 kvadrat) har Sofie bott sedan juli 2017. Då var huset helt nybyggt. Dessförinnan hade hon bott på Mallorca och jobbat åt Fastighetsbyrån där. I dag är hon anställd på Fastighetsbyrån i Halmstad – men saknar livet på Mallorca ibland.

– Det är en helt annan livsstil där. Mycket lugnare tempo och mer semesterkänsla.

Varför ville du flytta hem?

– Jag höll på att slutföra mina studier till mäklare då och det kändes rätt naturligt, det är ju i Halmstad jag är uppvuxen. När den här lägenheten dök upp kändes det ännu bättre.

Diskreta färgval

Tvåan har en smart planlösning med en stor hall och sovrum direkt in till vänster. En rejäl spegel i hallen ger en känsla av rymd. Väggarna är genomgående vita, i hallen ligger grå klinker och i resten av lägenheten enstavig ekparkett.

– Den valde jag faktiskt till när de höll på att bygga här. Den ger en härlig känsla, de flerstaviga standardparketterna har man sett så många gånger förr.

Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Sofie är inte mycket för färg. Hon gillar grått, beige och vitt. Det märks: Mattor, fåtöljer, soffan, bord och gardiner går i de här tonerna. Likadant är det på balkongen. Men några enstaka färgglada detaljer får gärna bryta av.

– För mig räcker det med en blomma, en kudde eller kanske några ljusstakar i någon stark färg. Men det finns inget rätt eller fel, det handlar om vilken stil man har.

Gardinerna i sovrum och vardagsrum går ända upp i taket även om fönsterna inte riktigt gör det.

– Det gör att allt känns lite rymligare, fönsterna känns ännu större.

Personliga detaljer

På väggarna i vardagsrummet hänger ett fåtal tavlor i olika storlekar. En rund spegel, mjukt formade designmöbler och detaljer i stål som går igen i bordsben, lampor och ljusstakar ger ett genomtänkt intryck.

– Att ha olika former i inredningen brukar vara bra, liksom att sätta olika stora tavlor i olika höjder. Annars kan det lätt bli för sterilt.

Några få detaljer gör bostaden mer personlig: En färgglad tavla Sofie fått i födelsedagspresent, en ljusstake hon fått av sin bror, en sittkudde från Marrakech hon ärvt av sin mormor och fasta sängbord i trä handgjorda av hennes sambos syster.

Tavla och blommor utgör färgklickar i hemmet. Bild: Roger Larsson
Tavla och blommor utgör färgklickar i hemmet. Bild: Roger Larsson

Planlösningen är egentligen varken öppen eller stängd, snarare en sorts medelväg. Köket är separerat från vardagsrummet men det finns ingen dörr – i stället en rejäl öppning.

– Men jag tycker ändå om att det är avskilt. Sen är det många som föredrar när det helt sitter ihop, men jag gillar det så här.

Att Sofie föll för lägenheten från första början berodde nog mest på utemiljön. Här tillbringar hon och sambon (som flyttade in för något år sedan) mycket tid. Vita trämöbler och sol nästan hela dagen kan inte bli fel.

– Och när det blir för kyligt flyttar vi bara in i uterummet, det är toppen.

Något större lockar

Trots att Sofie trivts så bra i sin bostad ska hon och sambon flytta inom kort. Lägenheten är såld. Vart de ska vet de inte riktigt ännu.

– Nej, vi mellanlandar nog hemma hos mina föräldrar. Det känns tråkigt att lämna det här som verkligen har känts helt rätt, men vi vill ha något större. Kanske ett hus.

När Sofie inte håller till hemma blir det mycket jobb. Livet som mäklare passar henne perfekt.

– Att träffa människor och hjälpa dem med ett av livets stora beslut är så roligt. Jag trivs med att jobba mycket, jag gillar när det är full fart.

En sista fråga Sofie. Har du alltid så här välstädat hemma eller är det så här fint för att vi skulle komma?

– Haha! Nä, jag har faktiskt det. Jag är en riktig pedant.

Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Sofie Rane

Ålder: 25 år.

Gör: Mäklare på Fastighetsbyrån i Halmstad.

Familj: Sambon Edvin (elkonstruktör till yrket) och Devon rex-katten Salsa. Plus mamma, pappa (bosatta i Halmstad, pappa mäklare och mamma lärare) och lillebror (pluggar till marinofficer i Stockholm).

Planer i sommar: ”Har inga direkta, det är svårt att planera nu med tanke på coronaviruset. Men ska nog mest vara hemma och jobba.”

Gör om tio år: ”Förhoppningsvis har jag barn, jobbar kvar på Fastighetsbyrån och bor i ett hus någonstans i Halmstad med min familj. Men man vet ju aldrig var livet för en.”