Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Här är köparnas nya önskemål när de söker bostad i coronatid

Ett växthus i trädgården. En stor altan. Jacuzzi – eller kanske rent av en pool. När husköparna letar bostad i coronatider har vardagslyx och njutning seglat upp på önskelistan.

Mäklare från tre halländska kommuner märker alla av en stor efterfrågan på färdigrenoverade boenden med det lilla extra som sätter guldkant på hemmatillvaron.

– Vi har sett den trenden en tid och under coronapandemin har den verkligen förstärkts, säger Patrik Frimodig, fastighetsmäklare och delägare i mäklarbyrån Mohv i Halmstad.

Att många tillbringar mer tid hemma märks hos mäklarna. Bostaden ska inte längre bara vara vår privata plats på jorden utan också kunna användas som arbetsplats eller fungera för en skön hemester.

Patrik Frimodig, fastighetsmäklare och delägare i mäklarbyrån Mohv i Halmstad. Bild: Bildbyrån
Patrik Frimodig, fastighetsmäklare och delägare i mäklarbyrån Mohv i Halmstad. Bild: Bildbyrån

– Växthuset har blivit det nya uterummet. Där, eller i jacuzzin, tar man sig gärna ett glas rosé och njuter av en förlängd säsong i trädgården. Det är svårt att säga i pengar vad en investering är värd, men just nu får säljaren pengarna tillbaka och ofta mer därtill om det finns växthus eller jacuzzi i trädgården, säger Patrik Frimodig.

Även en bastu kan upplevas som vardagslyx men den är inte lika efterfrågad. Likaså en kamin eller eldstad, förutsatt att den finns i en öppen planlösning och inte undangömd i en gillestuga.

Det frågas också mer om pool bland kunder som kontaktar mäklarna.

– Men alla vill inte ha det. Många lite äldre förstår att det krävs jobb för att hålla en pool välskött, men för dem med barn i lekåldern är poolen ett klart mervärde, säger Patrik Frimodig.

Mathias Larsson, fastighetsmäklare och franchisetagare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Varberg, ser också en ökad efterfrågan på det lilla extra.

– Vi har haft flera försäljningar där en pool varit på tapeten. Många vill kunna utnyttja sommarmånaderna maximalt för att njuta. Skymningsbilder av en pool med lamporna tända kan väl göra vem som helst sugen på ett köp.

Mathias Larsson, fastighetsmäklare och franchisetagare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Varberg. Bild: Tinablick photo, Läns
Mathias Larsson, fastighetsmäklare och franchisetagare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Varberg. Bild: Tinablick photo, Läns

Däremot skulle han inte rekommendera andra än dem med premiumläge på sina fastigheter att satsa på pool om de vill vara säkra på att få pengarna tillbaka.

– Om bostaden ligger nära havet är det ofta bara att köra. Annars kan man till exempel tänka sig en jacuzzi i anslutning till terrassen. Det ger också möjlighet till en förlängd säsong och skapar en lyxig känsla.

Även en robotgräsklippare med nergrävd slinga upplevs ofta som ett mervärde. Det gör dock ingen större skillnad på prislappen. Det gör däremot ett hus i fint skick.

– Just nu är vi generellt lite bekvämare av oss och många är beredda att betala extra för något som är helt färdigt. Jag upplever också man är rädd om sin tid och att en del är renoveringströtta.

Öppen planlösning har varit populärt i flera år och har fortfarande en stark dragningskraft.

Håkan Danfors, fastighetsmäklare på Danfors fastighetsförmedling i Laholm, tycker inte att man ska vara rädd för att tänka friare som spekulant utan se möjligheterna även i ett hus med väggar.

– Har man med sig en snickare så kan man snabbt ta reda på om det går att välta några väggar. Det är ofta möjligt att skapa kök och vardagsrum i ett utan att få övervåningen i huvudet, säger han.

Håkan Danfors, fastighetsmäklare på Danfors fastighetsförmedling i Laholm. Bild: Bild: Privat
Håkan Danfors, fastighetsmäklare på Danfors fastighetsförmedling i Laholm. Bild: Bild: Privat

Lyx eller inte. Välvårdat kök och badrum i ett hus som har blivit regelbundet underhållet är hans recept för en lyckad fastighetsaffär.

– Ett tag höll vi på med styling, men det tror jag inte mycket på annat än i storstäder. Vi mäklare säljer inte bilder, utan det bilden visar. En gästtoalett kan se gigantisk ut när den fotograferas med vidvinkelobjektiv. Men när kunden sedan ser den i verkligheten blir det bara besvikelse. Man sabbar för sig själv om man försöker skapa någonting som inte finns.

Den guldkant hans kunder oftast frågar efter är ett stort fräscht kök som man kan umgås i och ett uterum som förlänger säsongen.

– Men mitt råd till säljare är att inte byta kök och bad inför en försäljning i hopp om att få mer betalt. Det är bättre att vårda det man har och se till att det är rent och fint och doftar Ajax.