Häng med till diskbänksfabriken i Hylte

Det kan vara en av de grejer i ditt hem du använder allra mest. Men har du någonsin tänkt på hur din diskbänk tillverkas, och vilka möjligheter till nytänk som egentligen finns? Vi tog en tur till Decosteel i Hylte – där diskbänkar specialtillverkas på löpande band för att passa in i alla möjliga olika kök.

ANNONS
|

Det är fullt ös i fabriken strax utanför Hyltebruk: Kanter ska bockas, plåtar ska skäras ut och ytor ska slipas och tvättas. Varje vecka tillverkas cirka 150 diskbänkar i alla möjliga storlekar och former här. Dessutom görs annan rostfri inredning på beställning. Det kan till exempel handla om laboratorieutrustning, vinglashållare, hyllor, väggskenor och stödben.

Thomas Wuttke – vd på Decosteel – säger att rostfritt blivit trendigt på senare tid. (Nu är han ju visserligen chef på ett företag som tillverkar just rostfritt, så att han säger det känns ganska väntat. Men ändå.)

– I takt med att intresset för matlagning ökar har även intresset för mer professionella kök i hemmiljö blivit inne. Och då är rostfritt ett väldigt bra alternativ. Det är både snyggt, klassiskt och hygieniskt, säger han.

ANNONS

Thomas tipsar:

Vad ska man tänka på om man ska göra nytt kök, när det kommer till val av diskbänk?

”Allt handlar om vilket kök man har, och vad som funkar i det köket. En viktig del är att fundera på var man vill ha diskbänken i förhållande till diskmaskin, skåp och arbetsytor. Har man ett stort kök kanske man vill ha en stor vinkeldiskbänk för att få fler rostfria arbetsytor. En annan grej är att bestämma sig för om man ska ha en diskho eller två, det är olika vad man föredrar. Sen gäller det att välja om man vill ha en solid, massiv skiva i rostfritt eller det som är det mer vanliga, nämligen en tunnare plåt som fylls upp undertill med en vattentålig spånskiva. Sen får man fundera på detaljerna också. Vill man ha raka eller rundade hörn? Uppvikt bakkant på bänken, och ska den i så fall vara rak eller rundad? Mattborstad eller vanlig yta?”

Många vill ha andra material än rostfritt i köket. Hur ska man tänka där?

”Självfallet kan man ha det om man vill. En av fördelarna med rostfritt är just att det går utmärkt att kombinera med samtliga andra material. Behandlat trä, laminat eller sten är också snygga material som passar bra i köket på bänkar och arbetsytor. Men jag brukar rekommendera att man åtminstone har en rostfri diskbänk just där man har vattnet, om man nu inte vill ha mer än så.”

Behöver man sköta om sin rostfria bänk?

”Nej, i princip inte. Hela grejen med rostfritt är att det är ett tåligt material. Det är bara att torka av. Det finns olika typer av polermedel du kan köpa om du vill att det ska blänka, men det är egentligen inget som behövs. Har man väldigt kalkhaltigt vatten kan bänken behöva torkas lite mer. Sen ska man vara medveten om att rostfritt repas lite med tiden, men det blir som en naturlig del av materialet. En del väljer att köpa bänk med mattborstad yta direkt, om man vill åt en mer matt och mindre blank yta.”

Försäljning av diskbänkar och andra produkter sker inte direkt till kund från fabriken i Hylte. Istället tar Decosteel emot beställningar från till exempel köksåterförsäljare, bygghandlare och företag som bygger hus.

– Som kund kan du gå in i en butik och rita upp ditt kök. Sen måttbeställer den kökshandlaren en diskbänk från oss. Nästan allt vi gör här är alltså specialritat, så gott som varje bänk är unik, fortsätter Thomas Wuttke, och lägger till att det även händer att de tillverkar större partier också.

– Det kan vara om vi får en beställning från någon som ska bygga flera bostadsrätter och vill ha likadana diskbänkar i alla, till exempel. Sen säljer vi även till de aktörer som levererar laboratorieutrustning till landsting eller liknande. Just laboratorieutrustningen utgör en betydande del av vår totala försäljning.

En halvfärdig bänk. En ho har svetsats fast, en återstår.
En halvfärdig bänk. En ho har svetsats fast, en återstår. Bild: Edith Camilla Svensson

Själva diskhoarna köps in från andra företag, och sammansvetsas sen med diskbänkarna på plats i fabriken i Hylte. Det är bara de rostfria diskhoarna som svetsas in, men det finns även hoar i guld (ja, inte i äkta guld då förstås, men i guldfärgad metall) och svart, som säljs separat för den som vill bryta av med något oväntat i sitt kök.

– Vill man ha något som sticker ut finns det hur mycket som helst man kan göra. Man kan göra svängda bänkar, man kan göra vinkelbänkar, man kan täcka en hel köksö med rostfritt, man kan ha en spishäll nedfälld i diskbänken... och sen kan man välja att ha en solid skiva i massivt rostfritt stål om man vill ha ett mer rejält intryck. Det har blivit väldigt populärt.

ANNONS

Decosteel grundades 1992, då under namnet Landeryds Rostfria AB. Varför ortsnamnet Landeryd fanns med när företaget redan då låg i Hylte är något oklart, men Kenneth Andersson – som i dag är både delägare och produktionschef – tror att det har att göra med att dåvarande ägare hade en plan om att på sikt flytta produktionen till Landeryd. Men sen blev det aldrig så.

Hur som helst. Vid millennieskiftet tog familjen Jacobsson (två bröder, en syster och Kenneth som är ingift i familjen) över företaget, och ändrade namnet till Svenska Decosteel i Hyltebruk AB.

– Under åren som följde var det fortfarande ett relativt litet företag som omsatte mellan 15 och 20 miljoner kronor per år, berättar Thomas Wuttke.

Men så 2009 bildades – tillsammans med en ny delägare – även ett försäljningsbolag: Svenska Decosteel Försäljnings AB. Ett helt annat fokus lades på marknadsföring och försäljning för att få produktionen att växa. Efter finanskrisen tog det fart ordentligt.

– Även ROT-avdraget gjorde sitt till. När det kom fick människor råd att renovera sina kök lite oftare.

Otto Svensson bockar till en diskbänk. Det gäller att få kanterna jämna.
Otto Svensson bockar till en diskbänk. Det gäller att få kanterna jämna. Bild: Edith Camilla Svensson

I dag omsätter de två bolagen i Hylte omkring 60 miljoner kronor per år och har tillsammans 30 anställda. Nästan all försäljning sker inom Sverige, även om en del exporteras via köksåterförsäljare med verksamhet i andra länder.

ANNONS

– Det handlar om Danmark och Norge, och England. Men omkring 95 procent av vår försäljning sker här hemma.

Ni har aldrig funderat på att börja sälja direkt till kund i stället för till återförsäljare?

– Nej, vi håller fast vid vårt koncept. Skulle vi börja sälja direkt till kund skulle vi ju bli konkurrenter till de som i dag är våra kunder. Och den vägen vill vi inte gå.

Så här tillverkas en diskbänk i fabriken:

1) Ritningar går in i datorn.

2) Plåtarken anpassas. I maskiner stansas plåtarna, eller så skärs de ut med laser efter de önskemål som finns. Hål görs där diskhoarna ska svetsas fast.

3) Bänkarna bockas. Kanter och bakkanter skapas enligt ritningen.

4) I nästa steg ska bänkarna sammanfogas med diskhoarna (eller diskhon, om det bara finns en). Det här sker med hjälp av sömsvetsning. I snäva hörn och kanter krävs manuell svetsning. Hoarna köps in från andra företag.

5) Diskbänken är nu klar, men alla svetssömmar ska slipas för att bli så osynliga som möjligt. Dessutom ska hela bänkytan borstas, tvättas och avfettas.

6) Sista steget innan bänken fraktas iväg är att en vattentålig platta i spån ska monteras under den. Spånskivan limmas fast och sätts sedan i press. (Om man inte valt en diskbänk i solid massivt stål – då behövs nämligen ingen spånskiva.)

ANNONS