Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/15

Fem rum och kök i ett växthus

Sugen på att ta en titt på ett extremt ovanligt naturhus – som nyligen sålts utanför Kungsbacka? Här har man tagit det energisnåla och miljövänliga tänket ett steg längre.

Naturhuset i Kungsbacka byggdes 2015, och har legat ute till försäljning i ett par olika omgångar. Nu har det precis sålts. Intresset ska enligt uppgift ha varit stort, från såväl svenska som utländska köpare. Samtidigt ska det inte ha varit helt lättsålt, eftersom det är så pass ovanligt.

Själva huset är sammanbyggt med ett växthus, och är energisnålt, soldrivet och kretsloppsanpassat. Det har fem rum och kök på bottenplanet och en ovanvåning med en stor terrass på hundra kvadratmeter, med utsikt över den närbelägna Kroksjön.

Fastigheten ligger 20 minuters bilfärd från centrala Kungsbacka, drygt en och en halv mil inåt landet. Hus som är integrerade med växthus är ovanliga, det finns bara några få sådana exempel i Sverige.

– Det finns inte så många liknande hus. Och runt storstadsregionerna har jag aldrig sett något, har en mäklare på den mäklarfirma som hanterat försäljningen av huset tidigare sagt till Aftonbladet.

I själva växthuset kan exotiska frukter och grönsaker odlas. Sommartid ger solceller el och solpaneler varmvatten till bygget. Taket i bostadshuset består av 25 centimeter betong, 20 centimeter isolering och en gjuten platta. Väggarna är 50 centimeter tjocka, i lättbetong som lagrar värme. Duschen är snålspolande, värmeåtervinnande. Miljövänliga material har använts.

Allt bad och tvättvatten renas via tvåkammarbrunn och en infiltrationsbädd innan det rinner ut i sjön. När växter sedan vattnas uppstår ett mindre kretslopp. Huset har också mulltoa som producerar gödsel.

I tidigare intervjuer i både Göteborgs-Posten och SVT har de före detta ägarna – som byggde huset – sagt att det har väldigt låga driftskostnader. Ett normalhus sägs dra ungefär tre gånger så mycket.

Naturhuset låg ute till försäljning för 5,5 miljoner kronor. Exakt vad slutpriset blev är oklart.