Staffan af Kleen på Kulturhantverkarna i Stockholm med en nyrenoverad fönsterbåge och en gammal skruttig.
Staffan af Kleen på Kulturhantverkarna i Stockholm med en nyrenoverad fönsterbåge och en gammal skruttig.

Dags att fixa fönster

Den här sommaren ska det bli av – torpets fönster ska renoveras. Att göra jobbet själv är inte svårt, bara man är försiktig och har rätt verktyg. Här är proffsens bästa tips!

ANNONS
|

Semestern är räddad – äntligen dags att hugga i med fönsterrenoveringen. Kanske blir det rentav meditativt att stå i skuggan och skrapa fönster och lyssna på radio, glömma bekymren och gå upp i hantverket.

– Den normalhändige grejar en fönsterrenovering, men känner man sig osäker kan man gå en kurs, tipsar Staffan af Kleen som jobbar på Kulturhantverkarna i Stockholm och har renoverat fönster på heltid i tio år – i kyrkor, hembygdsgårdar och torp.

Staffan är en byggnadsvårdare som jobbar med klassiska hantverksmaterial. Modern fönsterfärg och plastkitt ger han inte mycket för.

– Linoljefärgen låter träet andas medan modern plastfärg lägger sig som ett lock utanpå träet, som kan ruttna och behöva bytas ut. Dessutom känns det mer gediget att arbeta med naturliga material med så liten miljöpåverkan som möjligt, säger han.

ANNONS

Linoljefärgen kan behöva underhållas snabbare än plastfärgen – men å andra sidan är underhållet mycket lättare eftersom man inte behöver skrapa bort all den äldre färgen utan bara måla ett nytt lager.

Innan du sätter i gång bör du kolla statusen på fönstren för att avgöra vad som behöver göras. Är delar av träet murket och behöver bytas ut kan du låta en snickare fixa det.

– Skrapa på fönsterbågen tills du kommer ned till rent friskt trä, säger Staffan.

Finns det trasiga glasrutor – eller om de spricker under arbetets gång – försök att ersätta dem med likadant glas.

– Sätter man in en modern glasruta i ett fönster som annars har gammalt glas så ser det jättekonstigt ut. Ofta ser man det inte förrän man sätter upp fönsterbågen, säger Staffan Af Kleen.

Behöver du inte anlita glasmästare eller snickare är det bara att plocka ned fönsterbågen, tvinna fast den på lagom höga bockar och sätta i gång!

Fakta: Så gör du, steg för steg

1. Skruva bort beslagen och lägg dem i linoljesåpa eller tallsåpa i något dygn, putsa dem rena. Skrapa av all löst sittande färg med en skrapa. Sandpappra så ytan blir jämn. Borsta bort allt skräp.

2. Använd en kittlampa för att värma upp kittet. Lampor finns att hyra för några hundringar. När kittet är mjukt – det tar mellan 30 sekunder och två minuter – dra bort det med en skrapa.

3. Om något stift sitter snett eller sticker upp – dra ut det med en tång.

4. Olja in falsen med ren linolja eller hälften linolja och hälften balsamterpentin. Oljan ska vara ren och fin, kokt och kallpressad. Staffan använder en rund pensel och snurrar lite på den medan han penslar. Det är bara falsen som ska oljas – försök att inte få olja på resten av fönsterbågen.

5. Sätt i nya stift – de köps som koppartråd med markeringar där man kan vika. Slå i stiftet med en hammare och vicka på koppartråden tills den lossnar. Vicka fram och tillbaka längs med glasytan och inte uppåt och nedåt – då böjs stiften åt fel håll.

6. Sätt nytt kitt. Knåda det i handen en stund, rulla ut en korv och lägg den mot kanten av fönsterglaset. Använd en kittkniv för att få till en bra vinkel mellan glaset och kanten på falsen. Dra hela vägen och tryck till i hörnet. Jämna till med fingret. Blir det fel - ta bort och gör om!

7. Rengör glasrutan närmast kittet med extra starkt fönsterputs för att ta bort fett. En renlärig byggnadsvårdare strör ut krita och borstar bort.

8. Måla tunt med linoljefärg för utomhusbruk på kittet och en till två millimeter ut på glaset.

Måla resten av bågen tunt två eller tre strykningar. Låt torka ett till två dygn mellan varje strykning. Sätt tillbaka beslagen.

Fakta: Plastfärg eller linoljefärg?

Är fönsterbågen målad med plastfärg sedan tidigare och ska målas om med linoljefärg måste du ta bort alla färgrester – är den tidigare målad med linoljefärg eller akryloljefärg räcker det med att skrapa bort det som sitter löst.

Är du osäker på vilken färg som använts? Är färgen krackelerad i stora sprickor och lossnar i sega sjok är det plastfärg. Är den fint krackelerad och nöts bort snarare än spricker i flagor är det oljefärg.

ANNONS