Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Coolt sommarhus har blivit permanent boende

Då hade de två hus, två gräsmattor, massvis av prylar och alldeles för många måsten. Nu har de ett hus, naturtomt och gott om fritid. Maria och Bengt-Göran Rosén har förvandlat sommarbostaden till permanentboende.

– Det är så skönt, det kändes verkligen befriande när vi hade bestämt oss, säger Maria Rosén.

Utsikten från sommarhuset i Steningen är hänförande
Maria Rosén fixar kaffe i köket som känns både inne och ute på samma gång. Bild: Jari Välitalo

Huset, det så vackert grånade, som klättrar uppför backen och liksom svävar på sina pelare, smyger sig fram bakom enarna och kaprifolen. Varsamt placerat och försiktigt byggt.

– Vi har inte sprängt någonting. Vi ville bevara så mycket av naturen som det bara var möjligt förklarar makarna.

De byggde smart sommarhus i Steninge

Historien om huset börjar egentligen för en sisådär 12 år sedan. Marias föräldrar som funderade på att skaffa sig ett sommarhus var och tittade på grannfastigheten. Maria och Bengt-Göran hängde med på visningen och när de traskade runt i området fick de se att tomten bredvid hade styckats av och var till salu. Tomten var rätt svår och lite vresig, med massvis av tall och som Bengt-Göran säger ”rufs tufs”. Men just precis det triggade dem.

– Vi funderade mycket på vad vi skulle kunna göra av just den tomten, det var en utmaning.

”När vi såg huset på riktigt, det var så att man fick rysningar.”

Ganska snart fick de en vision och en idé. Enkelt och stramt skulle det vara. Och så skulle tomten bevaras så intakt som det bara var möjligt.

– Vi tänkte lite på en byggbod, skrattar Bengt Göran.

Huset är vackert grånat, nästan silverfärgat. Bild: Jari Välitalo
Huset är vackert grånat, nästan silverfärgat. Bild: Jari Välitalo

De kontaktade en arkitekt som snabbt var med på deras tankar och något år senare stod huset klart. Ett hus och ett bygge som blev mycket bättre än de någonsin vågat hoppas på.

– När vi såg huset på riktigt, det var nästan så att man fick rysningar, säger Maria och tar sig åt armen.

”Varje fredag när vi landade här var det som att vi andades ut”

De insåg snart att tiden i sommarhuset var magisk. Den lilla stigen in under tallarna för att komma in, det magiska ljuset om kvällarna, rådjuret som ibland kikar på dem från baksidan av tomten, ekorren som just börjat gästa. Och då har vi inte ens pratat om den härliga promenaden när man vill ta sig ett dopp.

– Vi kände direkt att det verkligen var avstressande att komma hit, varje fredag när man landade var det som att vi andades ut, säger Maria och visar med hela kroppen vad hon menar.

Efter hand kom de att spendera allt mer tid i huset. Först fredag och lördag som blev söndag. Så småningom kom de också att kvista ned någon dag mitt i veckan och på slutet var det nästan så att de fick tvinga sig att åka hem för att se till att klippa gräsmattan, kolla post och allt det där som måste skötas på hemmaplan.

– Det gick ju att hålla allt flytande, men det fanns liksom inte tid för någon utveckling.

Bara ett hus ger mer tid till fritid

Sakta men säkert började de umgås med tanken på att sälja sitt permanentboende för att flytta ut till Steninge för alltid. I höstas bestämde de sig för att det var dags. När huset väl var sålt tvingades de snabbt påbörja en process för att göra sig av med alla möbler, alla grejer de inte längre behöver.

– Vi hade ju ett stort hus på 330 kvadratmeter innan, så det var inte helt lätt. Men när vi väl var klara kändes det väldigt bra, säger de båda två.

Någon gång i januari flyttade de ut. Efter bara ett par månader på plats fick de verkligen känna på Steningelivet. Coronans intåg i världen gjorde att de tvingades jobba hemma. Men med varsitt gästrum som kontor och en lunchvy som inte går av för hackor har månaderna med hemjobb förflutit perfekt.

– Det har gått väldigt bra. Det är ju nästan så att vi drar oss för att åka till stan om vi ska handla till exempel, skrattar Maria.

Bengt-Göran och Marie Rosén Steninge har en magisk stig upp till sitt hus. Bild: Jari Välitalo
Bengt-Göran och Marie Rosén Steninge har en magisk stig upp till sitt hus. Bild: Jari Välitalo

Huset är 80 kvadratmeter. 80 kvadratmeter fördelade på kök, badrum och ett sovrum. Dessutom finns två gästrum i ett eget litet hus som ligger precis vägg i vägg med huvudbyggnaden.

– Vi har ju tvingats tänka igenom vad vi behöver. Ett rum där vi kan duka till ganska många kändes viktigt och ett ordentligt kök eftersom vi gillar att laga mat.

Bastu och ateljé kommer till

Det allra mesta i huset var väl avpassat och funktionellt. Men när de flyttade ut permanent insåg de att ett rejält skafferi behövdes, fler skåp var en annan viktig grej. Dessutom har de insett att de behöver någon form av förrådsutrymme. Dessutom ska de bygga två huskroppar till. En med bastu och förråd, en som får bli ateljé.

– Men de ska vara så små som möjligt så att de smälter in i omgivningen.

Nu, efter lite mer än ett halvår på plats är de mer än nöjda med sitt beslut.

– Det var bara så rätt. Vi trivs så bra här, säger Maria Rosén.

Fakta: Maria och Bengt-Göran Rosén

Ålder: Maria är 54 och Bengt-Göran 58.

Yrke: Maria arbetar som CFO (ekonomiansvarig) i Meson Group med Bengt-Göran är professor i maskinteknik på högskolan.

Bor: Steninge.

Familj: Två vuxna barn och ett barnbarn.

Intressen: Maria gillar att måla och dansa linedance. Bengt-Göran brygger öl och spanar på fåglar.