Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Avsnitt i SVT-serie: Arkitekten Jonas Lindvall visar upp drömhus i Frösakull

Jonas Lindvall är en av arkitekterna i SVT: serie ”Hemma hos arkitekten”, och på onsdag kväll sänds programmet där han visar upp sitt drömhus: ett 190 kvadrat stort sommarhus ett stenkast från havet i Frösakull.

Hur kom det sig att du är med i ”Hemma hos arkitekten”?

– Jag blev uppringd av SVT och de ville ha med mig i serien – som ju mer handlar om arkitektur än ”hemma hos”. Och i mitt fall är titeln kanske lite missvisande, eftersom det är en av mina bästa vänner som äger huset i Frösakull. Men jag är ofta där och har egna nycklar, så det är väl så nära ett ”hemma hos” man kan komma utan att vara den formella ägaren…

Vilka var de bärande tankarna när du ritade huset?

– Uppdraget var att skapa ett stort hus med plats för många – utan att det skulle kännas pompöst. Tomten, som min väns släkt har ägt sedan 1940-talet, ligger i ett område med många äldre sommarstugor, och vi ville göra något som inte kändes vräkigt. Och med en byggnad som är nedbruten till fem volymer fick vi till det, tycker jag.

– En tredje ambition var att upphäva gränserna mellan inne och ute, och genom stora fönsterpartier som kan rullas in i väggarna, blev det verkligen en flytande gräns.

Förutom huset i Frösakull, har du någon annan koppling till Halland?

– Nja, jag hade ju en flickvän i Varberg för många år sedan, haha. Skämt åsido, jag är uppvuxen i Malmö och efter att ha flyttat runt en del har jag nu bott här permanent i många år. Jag, min fru Ashlee och vår åttaåriga dotter bor i en bostadsrätt i ett 30-talshus. Vi har faktiskt inget eget sommarställe, jag har aldrig varit en person som vill ha en massa hus att sköta. Kanske är jag påverkad av min pappa som brukade säga att ”om något går sönder, ska det vara bara att lyfta luren och ringa efter hjälp.” Men jag har varit en hel del i Halland, och inte minst hos min vän i Frösakull.

När spelade ni in programmet?

– Det var i maj förra året, och vi höll på i ungefär en vecka. Det hänger ju mycket på vädret när man ska få fram det vackra i ett hus, och det blev jättebra även om det ibland var lite disigt. På det stora hela känns serien väldigt ambitiös och proffsig, så det är kul att ha fått vara med.

Vad har du på gång just nu yrkesmässigt?

– Dels ritar jag flerbostadshus i Ystad, dels håller jag på med ett radhusområde i Brunnshög, en ny stadsdel i Lund som ligger i anslutning forskningsanläggningarna MAX IV och ESS. Plus att jag ritar möbler – det har alltid varit en stor del av min verksamhet.