Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Annorlunda glashus växer fram på Öster

Norska byggkoncernen AF-gruppen är stor på hemmaplan. Nu gör man premiär som bostadsbyggare i Halmstad. På grusplanen jämte Nyhems torg växer ett fem våningar högt glashus fram.

– Vi kallar projektet för Glashuset, men egentligen är det två huskroppar som binds samman av en stor glasvägg, berättar Roger Persson, vd för AF Bygg syd.

Företaget har bland annat ansvarat för ombyggnaden av Tullkammarhuset vid Nissan och har nyligen avslutat det stora tillbygget av Hotel Tylösand. Man har däremot aldrig tidigare byggt bostäder i Halmstad.

– Vi har sett att det finns ett stort behov av mindre lägenheter och det här huset får ett jättebra läge med närhet till både centrum, högskolan och regionbussterminalen, konstaterar Roger Persson.

Till våren 2018 ska de båda husen stå färdiga och inrymma 54 bostadsrätter i form av tvåor och treor.

– Jag räknar med att de kommer att bli väldigt attraktiva, både för äldre och yngre. När vi haft liknande projekt med små lägenheter har det varit ett jädra tryck. Förr var det ju mycket prat om skillnaden mellan Öster och Väster i Halmstad, men det har skett en utjämning, säger Pugh Rengensjö på Svensk fastighetsförmedling, som nu som bäst planerar för försäljningen.

– I nästa vecka ska vi lansera en hemsida och sedan blir det säljstart i slutet av oktober.

Det är ungefär samtidigt som HFAB startar uthyrningen av sina 179 nya hyresrätter på Söder.

– Med dagens ränteläge så blir månadskostnaden betydligt lägre här, konstaterar Roger Persson och berättar att säljpriset beräknas ligga på mellan 1,3 och 2,6 miljoner kronor. Den tillkommande månadsavgiften landar runt 2 900 kronor för de mindre tvåorna och 4 600 för de stora treorna.

Mot Laholmsvägen får huset en genomskinlig glasfasad, men ska prydas med silhuetter av träd och belysas i mörker. Bakom väggen går också 3,5 meter breda gångar mellan huskropparna som de boende kan använda om extra uteplatser. 

– Glaset kommer att fungera som bullerskydd mot trafiken och ge innergården en fin inramning. Dessutom ger det huset en unik karaktär, menar Roger Persson.
Namnet Glashuset syftar inte bara på den stora glasväggen. Även övriga delar av husen kommer att bestå av mycket glas.

– Alla lägenheter är genomgående och har en egen balkong med stora glaspartier innanför. På den andra sidan, mot innergården, blir det loftgångar med mindre uteplatser. Tillsammans med en takhöjd på 2,60 kommer det att skapa ljusa och fina lägenheter, säger Pugh Rengensjö.