Så hjälper du ditt barn säga nej till droger

Tobak/nikotinprodukter är ofta den första drogen som tonåringar kommer i kontakt med. I Sverige har vi en 18-årsgräns för att köpa nikotinprodukter och andelen tonåringar som uppger att de har provat att röka cigaretter minskar nationellt. En viktig anledning till att ungdomar avstår är att de inte vill göra föräldrar och andra vuxna besvikna.

|

Generellt sett snusar fler pojkar än flickor, men trenden att snusa ökar bland flickor. Det finns en stark koppling mellan tobaksanvändning och användning av alkohol och narkotika och en ökad risk att utveckla riskbruk och missbruk.

Detta behöver vårdnadshavare veta om ungdomar och nikotin

Nikotin är en kraftigt beroendeframkallande drog som skadar hjärnan, speciellt hos barn och unga.

”Forskning visar att ungdomar som inte har rökt cigaretter använder cannabis i mycket mindre utsträckning än de ungdomar som röker cigaretter.”

Då de är under utveckling påverkas deras kropp och hjärna starkare och snabbare av nikotinets effekter och ger kvarstående avtryck på hjärnans belöningssystem. Om ditt barn provar tobak eller andra nikotinprodukter i tidig ålder är risken stor att de fastnar i ett beroende. Tillgång och tillfälle att prova nikotinprodukter ökar om det finns vänner i ditt barns närhet som använder dessa produkter. Ni som vårdnadshavare kan påverka och det är därför viktigt att ni sätter tydliga gränser gällande nikotinprodukter. Nikotin i form av snus utsätter generellt användaren för en högre dos av nikotin. Nikotin förknippas med ökad risk för depression, ångest, sämre impulskontroll, inlärningsförmåga och uppmärksamhet utöver andra kroniska sjukdomar.

Vad kan jag göra som förälder och vårdnadshavare?

•Visa att du bryr dig genom att sätta gränser.

•Ditt nej gör stort skillnad.

•Ha koll på ditt barns ekonomi – kolla Swish.

•Även om du själv använder nikotinprodukter kan du vara tydlig med att ditt barn ska förbli nikotinfri.

•Se till att ditt barn inte utsätts för passivrökning.

•Om du vet att någon säljer nikotinprodukter till barn och unga under 18 år tipsa polisen på 114 14 eller kommunens tillståndsenhet.

Så utvinns tobaken

Allt nikotin utvinns från tobaksplantan som odlas av fattiga barn och familjer (över 500 000 barn arbetar på tobaksplantagen). Många barn måste jobba i stället för att gå i skolan och går miste om utbildning samt blir sjuka av nikotinet och de starka bekämpningsmedel som även bidrar till miljöförstöring (se tobaksbarn.se). Tobaksindustrin vill fånga in barn och unga i ett livslång beroende och det går snabbt.

”82 procent av eleverna i åldern 14-18 anser att det borde vara förbjudet för elever och personal att röka under skoltid och 70 procent att det borde vara förbjudet att snusa.”

Nya nikotinprodukter lurar unga

Idag finns det många nya produkter som säljs som tobaksfria, trots att nikotinet utvinns ur tobak. Dessa produkter marknadsförs främst till barn och unga, gärna via sociala medier. Snusningen har ökat bland ungdomar och då främst bland unga tjejer. Det kan vara en effekt av de nya smaksatta produkterna som säljs som ett fräschare ”tobaksfritt” alternativ som ändå innehåller nikotin, så som vitt snus. En annan produkt är elektroniska cigaretter, E-cigg, där man själv kan dosera nikotinhalten och smaken (e-juice) vilket kan medföra risk för överdosering. E-juicens kan ha potentiellt cancerframkallande effekter. E-cigaretter marknadsförs ofta som ett hjälpmedel att sluta röka men studier visar i stället att e-cigg kan vara en inkörsport för unga att börja röka vanliga cigaretter. Debutålder för att prova nikotinprodukter är 12–15 år!

Vattenpipor lika farliga som cigarretter

Vattenpipor innehåller vanligtvis smaksatt tobak med olika nikotinhalt som ofta röks i grupp. Röken från vattenpipa innehåller en blandning av tobaksrök och röken från kolen. Röken innehåller lika mycket giftiga och cancerframkallande ämnen som cigarettrök. Den passiva rökningen från vattenpipor är också lika farlig som från cigaretter. En session med vattenpipa på en timme motsvarar lika mycket rök som ungefär 100 cigaretter.

Det krävs krafttag från hela samhället för att skydda våra barn och unga från ett livslångt nikotinberoende.

Tillsammans gör vi skillnad!

Hit kan du vända dig för hjälp

Trollhättan

Monika Leijon, Drogförebyggande samordnare

0520-49 71 37, monika.leijon@trollhattan.se

Vänersborg

Sara Gunnarsson Forsberg, Drogförebyggande samordnare,

0521-72 17 25, sara.gunnarsson@vanersborg.se

Uddevalla

Drogfri ungdom

Fritiden: Jasmin Nuhanovic, 0522-69 65 72, jasmin.nuhanovic@uddevalla.se

Grundskolan: Unni Norén, 0522-69 74 74, unni.noren@uddevalla.se

Gymnasiet: Miranda Gjelseth, 0522-69 68 48, miranda.gjelseth@uddevalla.se