Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenten är oroad över ungerske Victor Orbans förslag, vilka påminner om vissa som förts fram av SD-politiker. Bild: Szilard Koszticsak
Insändarskribenten är oroad över ungerske Victor Orbans förslag, vilka påminner om vissa som förts fram av SD-politiker. Bild: Szilard Koszticsak

Victor Orban och SD:s kvinnofällor luktar 1930-tal

I Ungern – SD:s mönsterland – talar Viktor Orban om att ungerska kvinnor måste föda fler ”riktiga” ungerska barn. Anledningen är bland annat att det råder brist på arbetskraft eftersom gränserna stängts för invandring.

Det här är inga nya idéer – de har en historia. Det är närmast spöklikt hur Orbans förslag i detalj påminner om politiken i Hitlertyskland. En av de tidigaste lagar som Hitler instiftade var lagen för främjande av äktenskap från 1933. Enligt lagen skulle alla nygifta par få ett statligt lån som motsvarade nio månaders inkomst. 800 000 nygifta tog lånet. Återbetalningens storlek berodde på hur många barn det gifta paret fick. För varje barn drogs 25 procent av från lånesumman. Vid fyra barn var hela lånet återbetalt. Himmler, en av Hitlers ministrar, skrev samtidigt följande: ”Om vi lyckas framavla denna nordiska ras och utifrån dessa enheter få fram 200 miljoner renrasiga människor, så kommer världen att tillhöra oss”.

I Ungern går nu Orban ut med exakt samma budskap till ”riktiga ungrare”. Han lovar bland annat ett utökat låneprogram för familjer med minst två barn samt helt slopad inkomstskatt resten av livet för kvinnor som föder minst fyra barn. Syftet med förslaget är att öka landets befolkning och det är enligt Orbán en bättre lösning än att släppa in invandrare från muslimska länder.

Hos oss finns samma tankegångar hos SD. Ett i raden av exempel är Kenth Ekeroth, SD:s före detta juridiske talesperson, som under sin tid i riksdagen framförde att partiet ville bevara och säkerställa ”den svenska kulturen” genom att svenska kvinnor, ”äkta svenska kvinnor”, måste förmås föda fler barn. Det skulle bland annat ske med hjälp av riktade bidrag och återinförandet av sambeskattningen.

Både i Orbans Ungern och i SD:s Sverige ser vi skrämmande paralleller till nazitidens Tyskland och Hitlers syn på kvinnornas roll i samhället. Hitlers plan för ökat barnafödande inleddes med det som SD nu kallar ”barnbonus”.

Trött på SD