”I detta läge kontaktades administrationen vid förvaltningens kontor på Södra vägen (20 meter från Slottsparken).”
”I detta läge kontaktades administrationen vid förvaltningens kontor på Södra vägen (20 meter från Slottsparken).” Bild: Jari Välitalo

”Vi förstår kritiken och det skall vi alla dra lärdom av”

Vi har begärt och fått en fullständig redovisning över vad som hände i samband med vaccinering av personal med överblivna doser på Slottsparkens äldreboende. Det skriver Ann-Charlott Mankell (M), ordförande i hemvårdsnämnden, i en replik till ledaren ”Vaccinationsskandal som måste utredas och klarläggas”. Den politiske redaktören Mattias Karlsson svarar.

ANNONS

Replik. Region Halland har tillsammans med kommunen bildat vaccinationsteam, bestående av sjuksköterskor och läkare. Dessa team ansvarar för pågående vaccinationer på våra äldreboenden.

Arbetet med att vaccinera våra äldre påbörjades i december och till dagens datum har samtliga 800 kunder som bor på våra äldreboenden redan fått sin första dos.

Just nu håller vi på att ge den andra dosen och vi räknar med att samtliga boende kommer att vara färdigvaccinerade inom 14 dagar. Parallellt med detta pågår vaccineringen av samtliga kommuninvånare som har hemsjukvård, totalt cirka 1 300 personer.

Dessa vaccinationer genomförs av våra kommunala sjuksköterskor och vi har under drygt 14 dagar redan hunnit vaccinera hälften av gruppen.

ANNONS

Under samma period har vi startat med vaccinationer av personal som arbetar på äldreboenden, hemtjänst eller annan brukarnära verksamhet. Huvudinriktningen är att använda vår företagshälsovård för denna uppgift.

Vi påbörjade arbetet med att vaccinera vår personal för cirka tre veckor sedan. Cirka 200 till 300 anställda i veckan har vaccinerats eller kommer att erbjudas vaccinering framöver, det kan bli fler om tillgången på vaccin förbättras.

I syfte att påskynda vaccineringen av vår personal bestämde Region Halland att de doser som blir över när vi vaccinerar äldre på våra boenden, skulle användas till att vaccinera personal. Det finns flera faktorer som kan påverka hur många doser som behövs vid varje vaccinationstillfälle.

Det gäller för vaccinationsteamet att beräkna hur många doser som kommer att behövas under själva vaccinationstillfället, som brukar vara en förmiddag alternativt eftermiddag. Detta brukar fungera bra och även om det blir doser över, så har alla äldreboenden en beredskapsplan för att kalla in flera anställda vid behov.

Vi har begärt och fått en fullständig redovisning över vad som hände i samband med vaccinering av personal med överblivna doser på Slottsparkens äldreboende. En redovisning över vad som skedde på Slottsparkens äldreboende har sammanställts.

Av redovisningen framgår det att de boende fick sina vaccindoser enligt plan (dos 2). Överblivna doser erbjöds till vårdpersonal, serviceassistent, samt övrig personal på boendet. När alla på boendet blivit erbjudna vaccin, så fanns fortfarande 17 doser över. Enhetschefen ringde, enligt plan, till alla avdelningarna på boendet och informerade om möjligheten att vaccinera sig.

ANNONS

Några tackade nej, men ytterligare fem medarbetare bestämde sig för att ta vaccinet. 15 minuter senare skickades mejl/sms till all personal med budskapet om att det fanns vaccindoser över och om de omgående kunde komma till Slottsparken. Ytterligare en anställd kom in och blev vaccinerad.

Enhetschefen diskuterade då på nytt med vaccinationsteamet och närvarande läkare, om möjlighet att erbjuda vaccin till annan personal i närheten av boendet. I detta läge kontaktades administrationen vid förvaltningens kontor på Södra vägen (20 meter från Slottsparken).

Informationen som lämnades till förvaltningssekreteraren var att samtliga boende och personal på Slottsparken fått sina vacciner, men att det fortfarande fanns 12 doser kvar.

Om det fanns 12 personer på plats så skulle dessa omedelbart gå till Slottsparken. Det blev totalt elva personer som kunde ta sig över gatan till Slottsparken för att bli vaccinerade; tre chefer, en sjuksköterska samt ett antal medarbetare, med olika arbetsuppgifter, som råkade befinna sig på kontoret.

Ovanstående beskrivning ger en tydlig bild av händelseförloppet. Men det visar också att det finns en förbättringspotential när det gäller planeringen framöver. Från och med nu skall man inrätta reservlistor med personal, som kan infinna sig på vaccinationsplatserna, om behov uppstår.

Förvaltningsledningen har också fått i uppdrag att skapa tydligare rutiner för att säkerställa att överblivna doser används enligt gällande riktlinjer framöver.

ANNONS

Vi förstår kritiken som uppkommit och det skall vi alla dra lärdom av.

Ann-Charlott Mankell (M)

ordförande i hemvårdsnämnden och samtliga ledamöter och ersättare

Svar. I min ledare efterlyste jag att vaccinationsskandalen skulle utredas och klarläggas. Hur kom det sig att chefer fick vaccination när vårdpersonal blev utan och varför bröt man mot de riktlinjer som Region Halland har tagit fram för vaccineringen?

Den redovisning av händelsen som Ann-Charlott Mankell tar upp i sin text överensstämmer i stort med de intervjuer som Hallandsposten har gjort med de inblandade personerna.

Trots att det bara handlar om en enstaka vaccination på ett äldreboende är det många olika parter, personal på äldreboendet, från regionen och från hemvårdsförvaltningen. Allt pekar på att de som blivit vaccinerade i strid mot prioriteringsordningen har gjort det i god tro att vaccindoserna hade fått kasseras i stället.

Men faktum kvarstår, chefer har blivit vaccinerade framför vårdpersonal, helt i strid med gällande regler. Detta har skett utan att någon hittills har tagit på sig ansvaret för skandalen.

Förhoppningen är nu att alla parter, inte minst kommunens företrädare, har tagit lärdom av det inträffade. En lärdom är att när region och kommun samarbetar finns risken att ansvaret hamnar mellan stolarna. Låt inte det hända igen.

ANNONS

Mattias Karlsson

politisk redaktör

ANNONS