”Länsstyrelsen har uppdraget att bidra till att minska brottsligheten och öka tryggheten i länet.”
”Länsstyrelsen har uppdraget att bidra till att minska brottsligheten och öka tryggheten i länet.” Bild: Roger Larsson

”Vi behöver förstå psykologin bakom trygghet”

Länsstyrelsens arbete ska baseras på kunskap och beprövad erfarenhet inom det brottsförebyggande området. Det skriver Lovisa Ljungberg i ett svar på en ledare. Den politiska redaktören svarar.

ANNONS
|

I din ledare i Hallandsposten ställer du frågan om det är HP som skapar otrygghet.

Nej, HP skapar inte otrygghet, och media ska både belysa och rapportera händelser – men det som förmedlas i medier påverkar människors upplevda trygghet.

Länsstyrelsen har uppdraget att bidra till att minska brottsligheten och öka tryggheten i länet genom att stödja ett kunskapsbaserat lokalt och regionalt brottsförebyggande arbete.

Därför medverkar vi i med kunskapshöjande föreläsningar och ser mycket positivt på att politiker och tjänstepersoner vill veta mer. För att kunna jobba med trygghetsskapande åtgärder lokalt behöver man även förstå psykologin bakom trygghet.

ANNONS

Länsstyrelsens arbete ska baseras på kunskap och beprövad erfarenhet inom det brottsförebyggande området, kunskap från bland annat Boverket och Brottsförebyggande rådet.

Boverket har, vilket kanske inte är allmänt känt, samlad sakkunskap och metoder kring trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder inom samhällsplaneringen.

Välkommen att ytterligare sätta dig in i detta intressanta område genom att ta del av kunskap som finns tillgänglig till exempel på Boverkets webbplats.

Lyssna även gärna på den aktuella föreläsningen så kanske du får en fördjupad bild av hur länsstyrelsen arbetar med frågan.

Lovisa Ljungberg

enhetschef Utvecklingsenheten

Länsstyrelsen i Hallands län

Svar:

Tack för svar och förtydligande. Det är ett viktigt uppdrag som länsstyrelsen har för att minska brottsligheten och öka tryggheten.

Det jag ville lyfta fram med min ledare vara fokuset på mediernas roll, och då specifikt HP, i marknadsföringen av den digitala föreläsningen om brottsprevention och trygghet. Fokuset borde i stället riktas mot själva grundproblemet, det vill säga brottsligheten och hur denna kan förebyggas.

För att använda ett annat klassiskt uttryck, skjut inte på pianisten för att pianot är ostämt.

Mattias Karlsson

politisk redaktör

ANNONS