Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”81,9 kg kött (59,5 kg rött kött) är slaktad vikt. Det är alltså inklusive alla ben, senor och fett med mera som finns kvar på slaktkroppen.” Bild: Cornelius Poppe

”Skippa det importerade köttet”

Avrundar man uppåt så blir det cirka 50 gram för mycket rött kött i veckan som svensken äter i genomsnitt. Det skriver Anders Richardsson och Robert Larsson i en replik på en gästkrönika av Tobias Linné och Karolina Östbring.

I gästkrönikan i Hallandsposten den 1 oktober skriver Karolina Östbring och Tobias Linné att vi äter 81,9 kg kött per person och år i Sverige, vilket är ”klart högre än Livsmedelsverkets kostråd”.

Detta är en ren lögn från skribenterna!

För det första så tolkar väldigt många det som att den här siffran är rött kött, och med en rekommendation om 500 gram rött kött per person och vecka verkar det helt uppåt väggarna. Men det är faktiskt så att i dessa 81,9 kilo är även kycklingen medräknad och det tas bort en hel del innan det ens hamnar på tallriken. Vi går igenom det steg för steg.

1. 81,9 kg kött (59,5 kg rött kött) är slaktad vikt. Det är alltså inklusive alla ben, senor och fett med mera som finns kvar på slaktkroppen. Sen styckar man upp köttet och putsar och tar bort en hel del och hamnar i stapel nummer 2.

2. 64,4 kg kött (37,1 kg rött kött) är den mängd som säljs i butik. Där ingår en hel del ben och fett som inte putsas bort eftersom man vill ha det kvar vid tillagningen. Smaskar du i dig benen också när du äter till exempel revben eller kycklingklubba? Förmodligen inte så då går vi vidare till punkt nummer 3.

3. 38,1 kg kött (28,5 kg rött kött). Nu är vi ner på vad som hamnar på gaffeln. Då är kanske fettranden på kotletten bortskuren och benen har vi inte gnagt i oss.

Ska vi gå tillbaka till livsmedelsverkets rekommendationer så hamnar vi faktiskt väldigt nära. Avrundar man uppåt så blir det cirka 50 gram för mycket rött kött i veckan. Skippa det importerade köttet i hämtmaten eller på lunchrestaurangen så är du hemma!

Anders Richardsson

ordförande LRF Halland

Robert Larsson

regionchef LRF Halland

Replik på gästkrönikan ”Proteinskiftet är här – dags att äta vegetabiliskt” av Tobias Linné och Karolina Östbring.

Svar:

För att förtydliga så är köttförbrukningen 81,9 kilo kött per person och år i Sverige, och inte köttkonsumtionen som det stod i artikeln.

Författarna har rätt i att det är skillnad på köttförbrukning och köttkonsumtion, och att konsumtionen är lägre eftersom allt från köttet som inte äts räknas bort i denna. När vi skrev vår artikel valde vi emellertid att prata om förbrukningen eftersom detta sätt att uttrycka det är norm när det gäller rapporteringen om svenskars matvanor.

En ytterligare poäng bör också göras. Livsmedelsverkets rekommendationer är bara satta för konsumtionen av rött kött och baseras på cancerrisk när köttet tillagas med stekyta. De senaste åren har Livsmedelsverket tagit in miljö/klimat-hänsyn i sina råd, men dessa har ännu inte implementerats fullt ut än.

Livsmedelsverkets rekommendationer när det gäller hur mycket kött som är lämpligt är alltså satta ur hälsosynpunkt och inte klimatsynpunkt. Sammantaget finns det all anledning att minska på den höga köttkonsumtion vi har i dag som jämfört med 1960-talet ökat med mer än 70 procent.

Tobias Linné

Karolina Östbring