Väl avvärjd kris av Löfven

Sex mikrofoner var uppradade. Den samlade presskåren i Stockholm blev sannerligen förvånad i går när Statsminister Stefan Löfven (S) kallat till presskonferens. Detta efter att Alliansen på onsdag morgon förklarat att de riktar misstroendeförklaring mot de socialdemokratiska statsråden Anna Johansson, Peter Hultqvist och Anders Ygeman.

ANNONS
|

Under loppet av ett dygn har teorierna varit åtskilliga. Vad kommer statsministern att göra? Nu vet vi. Det blev en regeringsombildning.

Tre ministrar har fått kicken. Eller ja, den officiella linjen är att de önskade bli entledigade. Johansson och Ygeman har nu lämnat regeringen. Tredje statsrådet som bad om att få lämna regeringen är folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström, som sen i maj varit sjukskriven på grund av psykisk ohälsa. Kvar blev Hultqvist.

Men vilka tar över avgående statsråds ansvarsområden? Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har lämnat sin post för att bli inrikesminister. Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) tar över Gabriel Wikströms arbetsuppgifter, sjukvård och idrott, och är nu socialminister.

ANNONS

Misstroendehotet från Alliansen mot Hultqvist kvarstår, trots protester från liberala företrädare. Här borde resten av borgerligheten lyssna på L-företrädare och vara nöjda med att två av tre statsråd har avgått. Men icke. Även Sverigedemokraterna planerar att ställa sig bakom misstroendeförklaringenmot Hultqvist.

Oppositionen har under det senaste året fått en förarglig vana att hota statsråd med misstroendevotering. Alliansen har tveklöst åsamkat regeringen skada när de tvingat fram en ombildning ett år före valet. Det är inte av godo.

Misstroendevotering bör användas restriktivt och taktfullt. För om den används lättvindigt blir det på sikt svårare med legitimt ansvarsutkrävande. Precis som statsministern sa under gårdagens presskonferens behövs det en diskussion om hur misstroendeförklaringar ska användas.

Sverige har förresten två nya statsråd. Tidigare gruppledaren Thomas Eneroth (S) är infrastrukturminister. Och Kristianstadpolitikern Heléne Fritzon (S) axlar Morgan Johanssons tidigare roll som migrations- och justitieminister. Fritzon har gjort sig känd för den unika uppgörelsen i Kristianstad mellan S, L och C. Där L och S turas om ordförandeskapet. Rekryteringen av Fritzon är en öppning för samarbete med mittenpartierna. Frågan är om det är möjligt nu efter att blockpolitiken fördjupats.

Men i varje fall är regeringskrisen avvärjd. För tillfället.

ANNONS