Kommunrådet Carl Fredrik Graf trycker på knappen – och den digitala symaskinen börjar att sy ihop samarbetsavtalet. Till höger Stephen Hwang, rektor för Högskolan i Halmstad, och i bakgrunden, Dimitri Alkarra, verksamhetschef för Fablab.
Kommunrådet Carl Fredrik Graf trycker på knappen – och den digitala symaskinen börjar att sy ihop samarbetsavtalet. Till höger Stephen Hwang, rektor för Högskolan i Halmstad, och i bakgrunden, Dimitri Alkarra, verksamhetschef för Fablab.

Tredimensionell samverkan i Halmstad

En verkstad där dina kreativa tankar blir verklighet. Så beskrivs Fablab på Högskolan i Halmstad.

ANNONS
|

Fablab är en digital verkstad där ny teknologi står i centrum, teknologi som har möjlighet att förändra framtidens industriella landskap. Det handlar framför allt om 3D-teknik som innebär att utveckling och tillverkningen av nya produkter kan förändras helt.

Den om besöker Fablab möts av fler olika stationer med maskiner av vitt skilda slag. Vad som kan vara svårt att beskriva i ord kan till synes vara enkelt i verkligheten. Så fungerar också mycket av dagens teknik, den är tillgänglig och ofta inte svår att använda. Det fina med Fablab är dessutom att verkstaden är öppen två gånger i veckan för allmänheten som får hjälp att använda sig av maskinerna, om det så är en 3D-printer eller att skära ut material med hjälp av laser.

ANNONS

Fablab var i förra veckan skådeplatsen för ett annorlunda symöte med Halmstads kommun och Högskolan i Halmstad som deltagare. Då undertecknade kommunstyrelsens ordförande, Carl Fredrik Graf (M), och högskolans rektor, Stephen Hwang, ett nytt samverkansavtal.

Undertecknandet gjordes först på ett papper som scannades in och sedan överfördes bilden till en digital symaskin som sydde namnteckningar på en brodyr där det stod ”Högskolan i Halmstad + Halmstad = SANT.

Fablab är en av flera samverkansarenor på högskolan. Samverkan med det omgivande samhället är en mycket viktig del av ett lärosäte, och det är mycket positivt att Högskolan i Halmstad tagit ett ännu ett steg i den riktningen med det nya avtalet med kommunen.

Det är inte bara Fablab som är ett ställe där tankar blir verklighet, det gäller också för högskolan i stort. Studenter som utbildar sig får användning för sin kompetens på arbetsmarknaden, ute i verkligheten. Därför är det så oerhört viktigt att kopplingen mellan akademien och det omgivande samhället fungerar bra.

Omvänt är det viktigt för Halmstad att högskolan kan stå för en del av kompetensförsörjningen till kommunen. Det gäller både till företag och till den egna organisationen.

Samverkansavtalet ska också bana väg för kommunens satsning att bli Årets studentstad 2019. I det avseendet är kommunen viktig för högskolan, ju mer attraktiv Halmstad är som studentstad, desto lättare är det för högskolan att locka till sig nya studenter.

ANNONS

Att kommunen och högskolan nu vill samarbeta mer är mycket positivt, även om själva avtalet inte är tvingande eller innehåller några direkta satsningar. Men som Carl Fredrik Graf beskrev det så lägger avtalet en grund för kommunens tjänstemän att ta egna initiativ när tillfälle ges.

På högskolan utbildas framtidens medborgare, medborgare som kan bo och verka i Halmstad.

Se det som en tredimensionell samverkan mellan kommunen, högskolan och samhället i stort. Nu gäller det bara att göra verklighet av orden i det nya samverkansavtalet.

ANNONS