Hotad. Stormar och höjd havsnivå hotar Hallands sandstränder.
Hotad. Stormar och höjd havsnivå hotar Hallands sandstränder.

Klimatfrågan angår oss alla

Klimatförändringarna är i dag en realitet – även i Sverige.

ANNONS
|

På fredagens avslutades FN:s klimatkonferens i Bonn i Tyskland efter nästan två veckors förhandlingar. Klimatmötet var det 23:e i ordningen och anses vara ett mellanår där fokus har varit att följa upp det så kallade Parisavtalet som skrevs för två år sedan. Då enades man om att den globala temperaturökningen ska stanna vid 1,5 grader.

Tidigare klimatmöten har visat att det är svårt att få världens länder att enas om mål och åtgärder. Det gäller även för Bonn-mötet, men att klimatförhandlingarna ändå pågår visar att det finns hopp om framtiden.

I samband med att Bonn-mötet inleddes för ett par veckor sedan kom nyheten att Syrien ställer sig bakom Parisavtalet. Det innebär att USA nu är det enda land i världen som inte står bakom avtalet.

ANNONS

Klimatfrågan berör alla länder. Men det är inte alla som tror på det. Därför är det viktigt att enas om det som vetenskapen har slagit fast. Klimatet fortsätter att förändras ochdet är människan som är orsaken bakom dessa förändringar. För att motverka ökande global medeltemperatur krävs det åtgärder.

Slutsatsen är enkel, koldioxidutsläppen måste minska drastiskt för att hejda temperaturökningen. Och detta måste göras på en global nivå, alla länder måste ta sitt ansvar, inte minst de rikaste länderna som oftast står för de största utsläppen räknat per invånare.

Klimatförändringarna är i dag en realitet. Men ofta är de dramatiska nyheterna långt från den svenska vardagen, om det så är orkaner som drabbar den karibiska övärlden, översvämningar i Bangladesh eller stigande havsnivåer som hotar ö-nationer i Stilla havet.

Men tro inte att Sverige är förskonat. Ett tydligt exempel är den ökande stranderosionen som drabbar framför allt sandstränder i södra Sverige.

I veckan presenterade Statens geologiska undersökning, SGU, den första nationella översikten av stranderosionen i Sverige. Den visar tydligt att Hallands och Skånes strandstränder är hotade. På vissa ställen i Skåne sker det till och med en betydande erosion som till exempel på Ven och i Skälderviken. Och framtiden ser inte ljus ut, fram till år 2100 väntas havsnivån stiga med cirka en meter.

ANNONS

Laholm är en av kommuner som har tagit hotet mot stränderna på allvar. För en månad sedan kom en rapport som konsultföretaget Sweco gjort på uppdrag av Laholm där man inventerat stranderosionen utmed kommunens kuststräcka. Rapporten ger en mörk framtidsbild. Om ingenting görs kan Mellbystrand bli hårt drabbat av en storm med många hus som översvämmas. Flygfoton visar också att strandlinjen de senaste åren har flyttat mot land.

Bakgrunden till strandrapporten äratt politikerna i Laholm har tagit beslut om att minska på klimatutsläppen och nu arbetar kommunen med att ta fram en klimatanpassningsplan.

Det är så man måste jobba, dels förebyggande, det vill säga att utsläppen måste minska, dels anpassa sig till ett nytt klimat med mer extremt väder och höjda havsnivåer. För svensk del innebär detta att våra stränder är hotade. Detta är ingen avlägsen framtid utan det kräver åtgärder här och nu.

När all världens länder har samlats för att diskutera klimatet är det viktigt att komma ihåg att utan handling på lokal nivå kommer inga förändringar att ske. Där visar Laholms kommun att man kan göra skillnad och visa vägen för andra kommuner.

Den 21 november klockan 19 är allmänheten välkommen till Campus Laholm där Swecos strandrapport kommer att presenteras.

ANNONS

ANNONS