Brett leende. Finansminister Magdalena Andersson (S) gladdes över den positiva beskrivningen av svensk ekonomi som OECD:s Angel Gurría levererade i veckan.
Brett leende. Finansminister Magdalena Andersson (S) gladdes över den positiva beskrivningen av svensk ekonomi som OECD:s Angel Gurría levererade i veckan.

Det går bra nu, Sverige

Trots dystra tongångar i samhällsdebatten går det mycket bra för svensk ekonomi.

ANNONS
|

På engelska finns uttrycket ”doom and gloom” som beskriver något dystert eller eländigt. Domedagsstämning, skulle man också kunna översätta uttrycket till svenska.

I dagens samhällsdebatt finns det ett tydligt drag av ”doom and gloom”. Blickar man utåt finns det fog för den känslan med tanke på hur Donald Trump har inlett sitt presidentskap och de kommande förhandlingarna om Brexit som leder till en ökad osäkerhet inom EU.

Det finns också många som upplever att Sverige utvecklas i fel riktning, inte minst bland opinionsbildare. Ökad otrygghet, poliskris och en allmän oro över samhällsutvecklingen. Särskilt uttalat är denna känsla vad gäller integrationen.

ANNONS

Det påminner om den retorik som framför allt Socialdemokraterna bedrev inför valet 2014 och syftade till att svartmåla Alliansens politik. ”Någonting har gått sönder i Sverige”, upprepade Stefan Löfven, utan en tanke på att hans tankefigur kunde plockas upp av meningsmotståndare långt ut på högerkanten. Det är klart att den som är i opposition gärna vill svartmåla de som styr i syfte att själv vinna kommande val.

Men hur ser det egentligen ut? Finns det fog för att den undergångskänsla som många upplever?

Nej, inte alls enligt en rapport som presenterades i veckan från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Sett i ett internationellt perspektiv sticker Sverige ut med en hög tillväxt och en god jobbtillväxt. I rapporten får Sverige också beröm för hur man hanterat de senaste årens omfattande migration.

Till alla som ifrågasätter den positiva bilden har OECD:s generalsekretare Angel Gurría ett tydligt budskap:

”Jag säger bara, titta på fakta. OECD pratar inte utifrån intuition, känslor, eller politiska budskap. Vi pratar utifrån evidens”, sa han i en intervju i Svenska Dagbladet (9/2).

Det var i onsdags som OECD:s presenterade en analys av den svenska ekonomin. Hög tillväxt och omfördelande politik är själva nyckeln till ett väl fungerande samhälle, menade Gurria, och just detta är Sverige bra på.

ANNONS

Regeringen slickar åt sig av allt beröm när OECD hyllar Sverige. Men när förslagen kommer om vad som ändå bör göras slår regeringen dövörat till. Framför allt är det bostadsmarknaden som bör reformeras.

Det är viktigt att påminnas om att det går bra för Sverige, tillväxten är bra och samhället är på det stora hela mycket jämlikt. Men det hindrar inte att det finns mer att göra. Det ansvaret ligger inte minst på politikerna.

Dågäller det att kunna driva en politik som bemöter de problem som finns. Tyvärr finns det inte mycket av det ansvarstagandet idag. Den rödgröna regeringen vågar inte ta ett samlat grepp om bostadsmarknaden av rädsla att då stöta sig med stora väljargrupper.

Då borde det vara ett gyllene tillfälle för Alliansen att ta kommandot. Men nej, det gör inte de borgerliga partierna som istället är inbegripna i en fas av splittring efter att M har närmat sig SD.

För stunden kan politikerna ha lekstuga utan att det kostar så mycket, men på längre sikt är det förödande eftersom Sverige måste utvecklas i takt med att omvärlden förändras. Det är dags att politiker tar ansvar och kommer med förslag som inte alltid är så populära hos väljarna – men nödvändiga.

ANNONS
ANNONS