Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lagen om framtidsfullmakt ger dig möjlighet att lämna över förtroendet att sköta papper och pengar den dagen du inte längre själv har förmåga att fatta de avgörande besluten.

Skriv fullmakt för framtiden

Plötsligt var min gamla mammas telefon avstängd och det var svårt att nå henne på distans. Vid kontakt med operatören visade sig att hon inte hade betalat räkningen.

Eller rättare sagt, hon hade glömt att betala, en följd av hennes demenssjukdom. Vid ett annat tillfälle kom brev från Kronofogden av en liknande anledning. Fakturorna ”kom bort”, ”gömde sig” eller kanske slängdes. 

Många av de ekonomiska transaktionerna kan lösas med hjälp av autogiro. Det var också rådet vi anhöriga fick från personalen på hennes äldreboende. Men eftersom hon betraktades som hyresgäst förmodades hon klara sig själv i vardagen. Det var innan hon långt senare fick diagnosen demens och tack vare den flyttades till en annan, tryggare avdelning. Tryggare är en byråkratisk omskrivning för låst.

Sedan 1 juli 2017 finns den nya lagen om framtidsfullmakt, som jag och min syster kunde ha haft stor nytta om det funnits tidigare. När det var aktuellt fanns bara möjligheten att utse en god man och det kanske hade fungerat i andra fall, men inte i vårt.

Numera är det i alla fall fullt möjligt att lämna över ansvaret till en person som en litar på, förslagsvis barnen men det kan lika gärna vara en god vän eller en kär granne. Framtidsfullmakten behöver inte handla om ekonomi utan kan gälla ens egna intressen, som behov av hemtjänst eller när det dags att flytta till ett äldreboende.

Jag tror att vi är flera som funderar över hur det blir i framtiden när allting inte fungerar som det ska även om kroppen kanske hänger med. Och visst är det litet känsligt, ja faktiskt riktigt svårt att ens tänka tanken på att förlora kontrollen över sitt liv. Då kan det kännas tryggare både för en själv och för ens närmaste att skriva den här framtidsfullmakten. 

Enligt lagen måste både den som skriver och den som får fullmakten ha fyllt 18 år. Den ska vara skriftlig och det ska framgå vad den omfattar, alltså vad den ska användas till. Som alltid när det gäller viktiga papper ska den bevittnas av två personer.

Här kan det framgå vem som ska betala räkningar, hantera diverse avtal och abonnemang eller kanske hantera förvaltning av kapital. Fullmaktshavaren kan också företräda mig i kontakter med vården och myndigheter, men den får inte gälla åtgärder inom tandvården eller hälso- och sjukvård.

Och hur aktiveras framtidsfullmakten? Det avgör den som fått fullmakten, om jag drabbas av sjukdom, psykisk eller fysisk, och inte längre kan sköta det som fullmakten beskriver. För säkerhets skull kan den som fått fullmakten vända sig till tingsrätten och få prövat om fullmakten trätt i kraft. Det går också att skriva in som villkor, vilket jag tycker låter sympatiskt. Dessutom upphör fullmakten att gälla om jag skulle återfå beslutsförmågan. Det är också möjligt att utse någon som granskar fullmaktshavaren och villkora redovisning.

Samtidigt som lagen om framtidsfullmakt infördes kom också lagen om anhörigbehörighet, som ger anhöriga rätt att sköta enklare ekonomiska ärenden, som att betala räkningar och att deklarera. I vår mammas fall kunde vi sköta det även utan just den lagen. Sett i efterhand hade vi haft större nytta av framtidsfullmakten. Så tänk efter innan det är försent.