Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Var kommer barnen in i Moderaternas Sverige? Bild: Fredrik Sandberg/TT
Var kommer barnen in i Moderaternas Sverige? Bild: Fredrik Sandberg/TT

Mattias Karlsson: Vilsen högeropposition söker regeringsmakten

Vilken regering vill Ulf Kristersson bilda och vilken politik vill han bedriva? Och hur går det för skolan när skillnaderna fortsätter att öka?

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det blev en dramatisk valdag efter att vallokalerna stängde på söndagen. Först kom resultatet av SVT:s valundersökning som visade på ett svagt övertag för den rödgröna sidan. Men efterhand som resultaten rapporterades in från vallokalerna började pendeln svänga över till fördel för de fyra högerpartierna. Och sent på natten mot måndagen såg det ut som att det blir maktskifte i Sverige i och med att underlaget för en socialdemokratisk regering saknas.

Även om det slutgiltiga valresultatet dröjer är det högst troligt att det nuvarande resultatet står sig. Men frågan är bara vad det är för regering som nu ska bildas när Sverigedemokraterna blir det största partiet i på högersidan. En föraning om de problem som väntar kom på måndagen när Liberalerna helt utesluter att SD ingår i en regering.

Under den gångna mandatperioden har M-ledaren Ulf Kristersson upprepat kritiserat Socialdemokraterna för att sakna en bärande idé i sitt regeringsunderlag. Det har han haft en tydlig poäng med, i och med att Centerpartiet och Vänsterpartiet inte direkt är politiska vänner. Kristersson har därefter varit noga med att hans sida, det vill säga hans eget parti tillsammans med KD, SD och L, har en gemensam plattform som de kan bygga en regering på. Men ibland är det enkelt sagda betydligt svårare att genomföra.

För hur ska UIf Kristersson nu bilda en regering med Sverigedemokraterna som största parti i sitt underlag? Och hur ställer sig Liberalerna, som med nöd och näppe klarade riksdagsspärren, till ett sådant samarbete? Förvisso kommer L in i stugvärme och får vara med och forma regeringspolitiken i fyra år, men till vilket pris när det är SD som är det största partiet som man samarbetar med?

Ser man framåt finns det en stor oro på skolans område. De fyra partierna till höger är i grunden för dagens skolsystem med en rörlig skolpeng och ett fritt skolval, vilket leder till allt större skillnader mellan elever och mellan skolor. Detta är en skola som gynnar de som redan har medan andra hamnar allt mer på efterkälken. Den så eftersträvansvärda likvärdigheten blir ett allt tunnare löfte till Sveriges alla elever.

Lägg därtill att de stora skolkoncernerna fortsätter att breda ut sig, allt med syfte att öka vinsterna till sina ägare. Den här kapitalöverföringen från det allmänna till de stora koncernerna drabbar i slutändan eleverna, både de som går i friskolor och i kommunala skolor. Det finns helt enkelt inga vinnare i dagens skolsystem, förutom skolkoncernernas ägare. De kunde på måndagen skratta hela vägen till banken när flera friskoleföretag som finns noterade på börsen steg kraftigt.

Det slutliga valresultatet i riksdagsvalet dröjer till senare i veckan. Ändå pekar allt redan nu mot att det blir ett maktskifte efter åtta år av socialdemokratiskt styre. Frågan är bara vad det är för regering som Ulf Kristersson kommer att sy ihop, och inte minst vilken politik man kommer att bedriva.

Högersidans enighet under valrörelsen lär vara ett minne blott när regeringsbildningens förhandlingar sätter igång. För vad är högersidans bärande idé? Det är som att en vilsen högeropposition söker ett svar på den frågan.

Med tanke på den enighet som finns om skolan finns risken att man vill ge mer till de som redan har – och låta de andra hamna på efterkälken. Det är ett Sverige utan framtidstro.