Monica Karlsson, tidigare vd för det kommunala bolaget Hem.
Monica Karlsson, tidigare vd för det kommunala bolaget Hem. Bild: Lina Salomonsson

Viktiga vittnesmål från tidigare kommunala toppchefer

Två kvinnliga toppchefer i Halmstads kommun har på kort tid fått sparken. Deras berättelser tecknar en bild av en kommun som inte alltid agerar för sina invånares bästa.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Vad är det som försiggår inom de kommunala väggarna i Halmstad? Den frågan är lätt att ställa men svår att få ett rakt och enkelt svar på. Av flera olika orsaker så klart, i en kommun av Halmstads storlek finns det inte en entydig bild av hur verksamheten bedrivs.

Ändå är det mycket intressant att ta del av de två intervjuer som Hallandsposten gjort nyligen med två sparkade vd:ar på kommunala bolag. Det handlar om HFAB:s tidigare vd Catharina Rydberg Lilja som fick gå i våras och Hem:s förre vd Monica Karlsson som fick sparken förra hösten.

Utifrån intervjuerna kan man bilda sig en uppfattning av hur kommunledningen med kommunchefen Mattias Rossköld i spetsen ser på kommunens bolag.

ANNONS

Vi tar det från början. Under ett par veckors tid har HP:s granskat turerna kring hur Rydberg Lilja med omedelbar verkan i april sades upp som HFAB:s vd.

Formellt var det HFAB:s styrelse som sparkade vd:n, men mycket tyder på att man från kommunens koncernbolag, Halmstads Rådhus AB, utövat påtryckningar på styrelsen att sparka Rydberg Lilja. En av anledningarna kan vara hennes inställning om att HFAB:s upphandling av digitala tjänster borde göras på den öppna marknaden.

”Jag kan bara konstatera att han och jag hade olika syn på frågan om bredbandstjänster”, säger Catharina Rydberg Lilja till HP, och tillägger det inte var några trevliga samtal med kommunchefen.

För Hallandsposten ger Monica Karlsson nu sin bild av hur hon fick sparken. Karlsson menar att hon stod upp för bolaget, det vill säga Hem, i dess relation till den kommunala förvaltningen. Hon upplevde också att det var mycket detaljstyrning från bolagets politiske ordförande. Att hon tvingades sluta kom som en total överraskning men hon valde ändå att inte ta någon diskussion ”eftersom styrelsen och HRAB:s vd Mattias Rossköld uppenbarligen hade bestämt sig”, som hon säger.

Det ligger i sakens natur att en bolagsstyrelse när som helst kan sparka sin vd, ofta med hänvisning till att de inte delar samma uppfattning om hur bolaget ska drivas. Men det börjar bli lite väl många chefer i Halmstad som antingen har fått sparken eller självmant sagt upp sig från sina toppositioner. Vad det kan beror på kan man bara spekulera om. En viktig pusselbit kan man dock få från ett annat håll.

ANNONS

I samband med HP:s granskning av HFAB uttalade sig centerpartisten Henrik Andersson om sina erfarenheter. Han var tidigare ordförande för HFAB men våren 2018 sparkades hela styrelsen för HFAB efter att det hade skurit sig mellan bolagsstyrelsen och rådhusbolaget HRAB.

”Kommunala bolag ska jobba efter de ägardirektiv som kommunfullmäktige fastställer. Det är inte bra för bolagets verksamheter om moderbolaget petar i alla detaljer så att styrelsen blir bakbunden”, sa han till HP.

Detta uttalande tillsammans med vittnesmålen från de tidigare toppcheferna förstärker bilden av en kommun som blivit för mäktig och som inte sätter sina invånare i första hand.

Vad tycker de ledande politikerna om en sådan bild? Vill man att det ska fortsätta vara så? Detta är frågor som hade varit intressant att få svar på. För medborgarnas och Halmstadbornas bästa.

ANNONS