Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vi tar vårt ansvar men självfallet ligger också fokus på att alla samhällsaktörer måste samverka och det måste framföras.” Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT
”Vi tar vårt ansvar men självfallet ligger också fokus på att alla samhällsaktörer måste samverka och det måste framföras.” Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

"Vi värnar om bilden av Polisen”

Vi arbetar alla utifrån Polismyndighetens värdegrund och med inriktningen att vi ska vara en öppen och tillgänglig myndighet. Det skriver rikspolischef Anders Thornberg i en replik på en ledare. Den politiske redaktören Mattias Karlsson svarar.

I en ledare av Mattias Karlsson hävdas att Polisen sysslar med att bygga varumärke genom att försköna i stället för att berätta hur det är. Det kräver ett bemötande.

Hade Karlsson tagit del av det anförande jag höll på Folk och Försvar och inte bara läst de intervjuer som gjordes i samband med det hade säkert en annan bild framträtt.

Polismyndighetens ledning och många andra i myndigheten betonar i alla sammanhang de utmaningar som finns och vi har en självkritisk hållning till vad polisen ska göra och behöver utveckla. Vi tar vårt ansvar men självfallet ligger också fokus på att alla samhällsaktörer måste samverka och det måste framföras.

Men det stämmer att vi värnar om bilden av Polisen, tilliten till vårt arbete och förtroendet för oss. Men vi gör det genom att säga som det är, att vara öppna med de utmaningar vi har och vad vi gör åt det.

Vi arbetar alla utifrån Polismyndighetens värdegrund och med inriktningen att vi ska vara en öppen och tillgänglig myndighet. Det ska vara lätt att komma i kontakt med polisen och vi ska vara öppna med information och säga som det är.

Vi ska också vara öppna för kritik och synpunkter.

Det råder ingen tvekan om att alla anställda är fullt medvetna om att vi finns till för vår uppdragsgivare – allmänheten.

Mina medarbetare kämpar varje dag för att jobba med det finaste uppdrag man kan ha – att skydda demokratin och skapa ett tryggt och säkert Sverige.

Anders Thornberg

rikspolischef

Svar:

Tack för svar, och förtydligande om att polisen finns till för allmänheten. Jag välkomnar också Anders Thornbergs löfte om att polisen ska vara öppen med information och säga som det är.

Min kritik av polisens arbete grundar sig i de rapporter som jag har tagit del av där det framkommer ett mönster av att polisen styr sin information i syfte att just bygga sitt varumärke. Min kritik grundar sig också på de fall där poliser är aktiva på sociala medier om lyckade tillslag samtidigt som det kan vara svårt för journalister att ta reda på vilka brott som faktiskt har begåtts.

Och som jag skriver, det viktigaste är inte bilden av ens verksamhet utan verksamheten i sig. Vad som faktiskt görs måste alltid komma i första hand för en så samhällsviktig institution som polisen är.

Mattias Karlsson

politisk redaktör

LÄS MER: Polisens varumärkesbyggande är ett hot mot samhället

LÄS MER: Polisen finns till för medborgarna – inte för sitt eget bästa