Vetenskapsskolan i Göteborg som - med rätta - ska stängas.
Vetenskapsskolan i Göteborg som - med rätta - ska stängas. Bild: Jonas Lindstedt

Vetenskapsskolan är en väckarklocka för den svenska skolan

Det räcker inte att Skolinspektionen kan stänga ner enskilda friskolor som bryter mot det befintliga regelverket. Det behövs en översyn av hela friskolesystemet.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

På måndagen kom beskedet att tillståndet för Vetenskapsskolan i Göteborg dras tillbaka av Skolinspektionen. Det innebär att skolan stängs vid årsskiftet och att totalt 450 elever till nästa år måste få placering i andra skolor i Göteborg.

”Vi är fortfarande i chock och nu måste vi ta hand om personalen, barnen och föräldrarna”, säger skolans ägare och vd Jihane Jdidi till Göteborgsposten (10/12).

Men det låter mest om krokodiltårar. I Skolinspektionens grundliga utredning av skolan framgår det att myndigheten bedömer Jihane Jdidis ”trovärdighet som låg” och att hon i stället agerar bulvan åt Vetenskapsskolans tidigare ägare, Abdel Nasser El Nadi. Han är i sin tur en av de sex imamer som under året har varit föremål för Säkerhetspolisens insats mot individer i extremistmiljöer för att de utgör ett säkerhetshot och har bidragit till radikalisering. El Nadi därefter har blivit utvisad från Sverige, en utvisning som dock inte har kunnat verkställas.

ANNONS

Återkallandet av Vetenskapsskolans tillstånd kommer inte en dag för tidigt. Däremot kan man ifrågasätta varför skolan kunnat bedriva sin verksamhet så länge. Det är något som är ruttet med skolsystemet i Sverige.

Den fristående Vetenskapsskolan i Göteborg, som i höstas bytte namn till Safirskolan, har funnits sedan 2008 och har årskurser från förskoleklass upp till klass nio. På ytan har verksamheten sett normal ut, men skenet bedrar.

Skolinspektionen har återkommande kritiserat skolans verksamhet för att ha religiösa inslag i undervisningen, vilket inte är tillåtet. Kritiken har bland annat handlat om att man haft könsuppdelning i klassrummen med pojkar längst fram och flickor längst bak och för att man har saknat sex- och samlevnadsundervisning.

Anledningen till att Skolinspektionen nu har kunnat återkalla Vetenskapsskolans tillstånd är en ny lagstiftning som trädde i kraft vid årsskiftet. Tidigare har granskningen av de fristående skolorna bara varit inriktad på själva skolverksamheten men med den nya lagen kan Skolinspektionen även göra en så kallad ägar- och ledningsprövning. Syftet med de nya lagen är att förhindra oseriösa aktörer inom välfärdssektorn. Regeringen har också varnat för att det kan uppstå bulvanförhållanden och göras försök att kringgå den nya prövningen.

I sin granskning visar Skolinspektionen att det är precis vad som har skett med Vetenskapsskolan. Under 2019 har Abdel Nasser El Nadi successivt lämnat över ägandeskapet av sin verksamhet till Jihane Jdidi, en person som tidigare inte har någon erfarenhet av att bedriva en skola. I stället visar Skolinspektion att det finns en personlig koppling mellan El Nadi och Jdidi och att nya ägaren är att betrakta som bulvan för den tidigare ägaren. Abdel Nasser El Nadi har med andra ord, trots att han inte längre äger Vetenskapsskolan, utövat stor kontroll över dess verksamhet.

ANNONS

El Nadi har tidigare också försökt att vidga sin skolverksamhet utanför Göteborgs gränser.

Under flera år försökte han, genom Vetenskapsskolan, att öppna en ny friskola i Oskarström som skulle heta Vänskapsskolan. Sommaren 2017 fick Vetenskapsskolan grönt ljus av Skolinspektionen, trots ett kraftigt motstånd från Halmstads kommun.

Men skoletableringen i Oskarström stupade på att de tilltänkta lokalerna i Jutans kontorsbyggnad inte tillät permanent skolverksamhet. Med andra ord var det lokalbrist som stoppade Vänskapsskolan från att starta i Halmstads kommun, inte att den var olämpligt. Så här i efterhand är det helt vansinnigt.

Det finns fler tveksamheter kopplade till Abdel Nasser El Nadi. De senaste åren har han genom sina bolag förut ut miljonbelopp till konton i utlandet. Så sent som i februari fördes 4,2 miljoner kronor över från ett konto som är kopplat till El Nadi till ett konto på Malta. Detta avslöjade Expressen i början av nomvember i samarbete med Doku.

Dessutom har Vetenskapsskolan kritiserats för att dela ut glädjebetyg. Det finns så många fel med Vetenskapsskolan att man häpnar.

Att Vetenskapsskolans tillstånd att bedriva skolverksamhet nu återkallas är mycket välkommet. Hela skolbolaget blir därmed i ett enda slag värdelöst. Bra där, Skolinspektionen! Men Skolsverige borde inte ha hamnat i den här situationen från början.

ANNONS

Det borde vara självklart att friskolor, vars bärande idé är att skilja ut sina elever från det övriga samhället, borde vara förbjudna i Sverige. Skolan ska inte i sig vara en arena för segregation, tvärtom.

Men det räcker inte att Skolinspektionen kan slå ner på de enskilda friskolor som bryter mot det befintliga regelverket, det behövs en översyn av hela friskolesystemet.

När skolan främst blir en fråga om hur den ska organiseras förloras själva kärnuppdraget, att utbilda nästa generation samhällsmedborgare. Det är också tydligt att friskolorna driver på betygsinflationen och att konkurrensen mellan skolorna ökar segregationen i samhället.

Låt stängningen av Vetenskapsskolan vara en väckarklocka för den svenska skolan. Det räcker nu. Skolan ska vara en plats där alla elever ska ges en plats i samhället – inte tvärtom.

ANNONS