Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tennis – en gentlemannasport? Bild: Adam Ihse/TT

Mattias Karlsson: Vem vill spela tennis mot den som inte följer reglerna?

I tennis, precis som i samhället i stort, är det viktigt att följa principen om att behandla alla lika.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

En tennisbana med en fullsatt läktare. Det pågår en match mellan två spelare. Den ena spelaren tar sats och slår en hård serve. Motspelaren hinner inte reagera, det ser ut som ett serveäss.

”Ute”, säger domaren högt och tydligt och markerar med hela handen från sitt domartorn och ger poängen till motspelaren. Domslutet gillas inte av servaren.

”Men den var ju inne”, säger spelaren bestämt och pekar på serverutan på andra sidan nätet. Och fortsätter. ”Det vet jag för att flera av dina domarkollegor har sagt det till mig.”

Det uppstår en kort paus innan domaren fattar mod inför det märkliga argumentet.

”Vem är det som har sagt det?”, frågar hon lite försynt.

”Det kan jag inte säga”, svarar tennisspelaren, och vänder sig mot publiken för att få medhåll. Han får många glad tillrop från läktaren och en person från publiken ropar rakt ut:

”Låt bollen vara inne, han har ju fått veta att den var inne av dina kollegor! Och så blir det roligare tennis om bollen var inne”, säger mannen som sitter utmed läktarens långsida. Han får genast många gillande från andra i publiken, och snart skanderar fler och fler.

”Låt bollen vara inne! Låt bollen vara inne!”, hörs det i en kör.

För att få ordning på publiken säger domaren upprepat: ”Tystnad, tystnad”, och den lugnar ner sig, men fortfarande märkbart irriterad på domslutet.

På läktaren finns det ändå andra som inte gillar tennisservarens agerande och vad de hör från stora delar av publiken, inte minst några tennisspelare som ska möta servaren i kommande matcher. De hade gärna sett att en spelare faktiskt följer spelets regler och respekterar en domares beslut.

Oavsett vad anhängarna till tennisservaren tycker och tänker finns det vissa saker som gäller i tennis. Det går inte att ifrågasätta en domares beslut. Säger domaren att bollen är ute, så är den ute. För vem vill spela tennis mot en spelare som inte vill följa spelets regler och som inte respekterar domaren?

I tennis, precis som i samhället i stort, är det viktigt att följa principen om att behandla alla lika. Men det bygger också på att individen tar sitt ansvar och inte agerar för egen vinnings skull. Ett sådant beteende är skadligt både för den enskilde och för samhället i stort.

Är en boll ute, så är den ute. Ärendet avslutat.