Alice Teodorescu Måwe går efter årsskiftet till friskolekoncernen Academedia.
Alice Teodorescu Måwe går efter årsskiftet till friskolekoncernen Academedia. Bild: JENNY INGEMARSSON

Vem tar ansvar för eleverna som lämnas på perrongen?

Genomgående har Alice Teodorescu Måwe under sin tid som opinionsbildare lyft fram bilden att var och en är sin egen lyckas smed. Men vem tar hand om barnen som inte föds med engagerade föräldrar?

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

I början av veckan kom nyheten som är en naturlig konsekvens av den senaste tidens hårda kritik mot dagens friskolesystem. Den stora friskolekoncernen Academedia anställer den borgerliga samhällsdebattören Alice Teodorescu Måwe till ny chef för samhällskontakter.

”Vi som värnar det fria skolvalet behöver stå upp för våra frihetliga principer – att kunna välja och välja bort – samtidigt inse att alla reformer behöver utvecklas och utvärderas med jämna mellanrum för att fylla sitt syfte”, säger Alice Teodorescu Måwe i ett pressmeddelande.

Academedia är den största skolkoncernen i Sverige med en omsättning på cirka 12 miljarder kronor och äger en bred palett av dotterbolag där de enskilda skolföretagen finns. Academedia är ett börsnoterat bolag och det finns alltså stora ekonomiska värden som kan hotas om förutsättningarna för friskolesektorn förändras, till exempel genom minskad ersättning.

ANNONS

Teodorescu Måwe är framför allt känd som tidigare politisk redaktör på Göteborgs-Posten, en tjänst som lämnade 2019 för att ansluta sig till Moderaterna. Närmast kommer hon från nätskriften Bulletin som hon lämnade med buller och bång tidigare i år.

Det går så klart inte att på förhand bedöma Alice Teodorescu Måwes insatser innan hon har tillträtt sin nya tjänst på Academedia. Däremot kan man få en föraning genom att blicka bakåt och se vad hon tidigare har skrivit om skolan, inte minst under hennes tid på GP. Av hennes texter som handlat om just skolan finns det en genomgående linje vad gäller valfriheten, hon försvarar både rätten att välja skola och att välja bort. Hennes uttalande i pressmeddelande är alltså ingen nyhet, ändå är just där man bör stanna upp och fundera över vilka konsekvenser det för med sig att man kan välja bort skolor.

Genomgående har Alice Teodorescu under sin tid som opinionsbildare lyft fram bilden att var och en är sin egen lyckas smed. Det är den egna fliten som ska belönas, och då måste de frihetliga värderingarna försvaras till varje pris, inte minst det fria skolvalet.

Hoppet finns alltså i att du föds i en familj med engagerade och resursstarka föräldrar som kan sätta dig en bra skola, en skola som många andra också väljer. Hur det blir för resten av barnen, de som är kvar på de så kallade frånvalsskolorna som får en större andel resurskrävande elever, framgår inte av Teodorescu Måwes retorik. De eleverna kanske ska lämnas kvar på perrongen när skoltåget går, för sådan är dagens utveckling.

ANNONS

Med dagens skolsystem ökar obönhörligen skolsegregationen för varje år som går. Men det är inte den bilden som friskolekoncernerna vill förmedla, och troligen inte heller Alice Teodorescu Måwe när hon tillträder sin tjänst på Academedia i början av nästa år.

Det bästa botemedlet mot denna tystnad är upplysning – upplysning om hur den svenska marknadsskolan är ett världsunikt experiment som måste förändras i grunden för att bli en likvärdig skola för alla barn.

ANNONS