Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar talar inför omröstning om Stefan Löfven (S) som statsminister i riksdagen.  Bild: Christine Olsson/TT
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar talar inför omröstning om Stefan Löfven (S) som statsminister i riksdagen. Bild: Christine Olsson/TT

Hannes Sjöberg: Vem ska syna Vänsterpartiets bluff?

Sverige har återigen en regering och ordningen är återställd. Men Vänsterpartiet sänkte regeringen med lögner. Vilka konsekvenser kommer det att få?

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Stefan Löfven (S) är återigen statsminister, i fredags bildade han regering med Miljöpartiet där Centerpartiet och Vänsterpartiet stöttar regeringen (utan att officiellt stötta den tillsammans då Centern är rädda för socialistbakterier). Liberalerna har förvisso gått över till andra sidan igen, men förutom det är allting som förut.

Förutom en sak då, anledningen till regeringskrisen. Förslaget om fri hyressättning i nyproduktion är försvunnet.

Ni hörde kanske Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar i riksdagens talarstol inför statsministeromröstningen säga att tre miljoner hyresgäster nu slipper hyreshöjningar. Det är en mening som V har upprepat många gånger de senaste veckorna för att sätta skräck i befolkningen.

Bara för att man upprepar en lögn blir den inte sanning.

Inte en enda hyresgäst hade fått höjda hyror på grund av utredningen som Vänsterpartiet tillsammans med SD, M och KD fällde regeringen över. Förslaget som januaripartierna planerade att lägga fram gällde alltså bara nybyggnation så den fria hyressättningen gäller lägenheter som inte existerar ännu.

Sverige behöver marknadshyror, hyresregleringen har skapat de massiva bostadsköer vi ser i dag. En fri hyressättning i nyproduktion hade varit ett sätt att nå en välmående bostadsmarknad på längre sikt.

Finland införde marknadshyror 1995 och har sedan dess i stort sett blivit av med hela sina bostadsköer. I deras privata bestånd finns det enligt en rapport som det nystartade Hyresgästförbundet nyligen släppte knappt några köer över huvud taget.

Samtidigt som bostadsköerna har trollats bort har Finland sedan 1995 sänkt trångboddheten och finnar lägger enligt Hyresgästförbundet i snitt en mindre procent av sin inkomst på hyra än vi svenskar gör.

I Finland kan du teckna ett förstahandskontrakt i stort sett samma dag som du börjar söka efter en hyreslägenhet. Något man bara kan drömma om i Sverige.

Om vi bortser från sakfrågan och fokuserar på Vänsterpartiets kommunikation utåt så oroar den. Det är inte ovanligt att politiker överdriver eller undanhåller information för att framhäva sin politik.

Det Vänsterpartiet med Nooshi Dadgostar i spetsen gör är däremot inte att överdriva för effekt. De rakt av ljuger.

Attityden är: Det spelar ingen roll om det inte är sant, det är för jävligt ändå.

Det är förståeligt att Vänsterpartiet i grunden är emot även fri hyressättning i nyproduktion. De tror inte på marknadskrafterna och slutsatsen att det hade blivit dåligt är ur deras perspektiv rimlig.

Då får de argumentera utifrån det. Att ta in politiken på lögnernas bana i en tid när polariseringen i övrigt redan ökar är farligt.

Valrörelsen, när den nu blir, har potential att fortsätta på det spåret. Tro mig, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna kommer inte att tveka en sekund på att följa Dadgostar.

Om det sker så är det på Vänsterpartiets samvete. De har öppnat Pandoras ask, och snart finns inte ens hoppet kvar.