Duell. Statsministern i debatt med sin utmanare.
Duell. Statsministern i debatt med sin utmanare. Bild: Jessica Gow/TT

Vem ska man lägga sin röst på i höstens val?

Konfliktsökande. Politiken är fylld av konflikter. Men politik är också framtidstro och möjligheter.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Politik handlar ofta om målkonflikter, framför allt för att resurserna är begränsade. Satsar man pengar på ett område innebär det ofta att man måste ta pengar från något annat område. Detta är en typisk målkonflikt.

Men det finns andra konflikter inom politiken. För att skapa tydliga alternativ vill politiker ofta göra skillnad på sin egen och meningsmotståndarnas politik. Därmed skapas en politisk konflikt.

När valet nu närmar sig är det intressant att se vilka konflikter som lyfts fram av partierna.

Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen, den sista före valet, fanns det många tydliga konflikter. Statsminister Stefan Löfven inledde sitt anförande med att berätta hur svensk ekonomi såg ut när hans regering tillträdde efter åtta år av Alliansstyre. Man ärvde ett budgetunderskott på 60 miljarder kronor, menade han, och lyfte fram allt som den rödgröna regeringen gjort för att reparera skadorna från Alliansens tid vid makten.

ANNONS

Valet i höst blir en ”folkomröstning om svensk välfärd”, avslutade Löfven, med det underliggande budskapet att den borgerliga oppositionen är ett hot not välfärden.

Som vanligt pratade Löfven mindre om vilken politik han vill att Socialdemokraterna ska driva och mer om vad den onda borgerligheten vill göra. Den klassiska socialdemokratiska retoriken har verkligen kommit till vägs ände, vilket inte minst partiets opinionssiffror visar.

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fick ordet återkom han i sitt anförande om och om igen till att asylinvandringen tagit resurser från i stort sett alla andra välfärdsområden. Denna målkonflikt har varit SD:s signum så länge som partiet har existerat.

”Vi sverigedemokrater vet vad vi vill, och det har vi vetat länge. I vårt moderna folkhem fungerar välfärden”, sa Jimmie Åkesson, och menade att där växer jobben, där finns inga fattigpensionärer och där finns inga parallella samhället. Annorlunda uttryckt, i Sverigedemokraternas drömsamhälle finns inga konflikter. Är det någon som tror på det?

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tog inledningsvis upp problem med gängkriminalitet i utsatta områden och lovade skärpta straff och mer resurser till polisen. Men han höjde också blicken och tog upp framtidsfrågor om hur Sverige ska klara sig i en allt mer globaliserad värld och hur framtidens välfärd ska finansieras.

ANNONS

”Jag vill leda en regering som är nyfiken på den framtid som en dag blir våra barns och barnbarns vardag”, sa han avslutningsvis.

Ulf Kristerssons perspektiv skiljer sig från Löfvens och Åkessons i det att han talar mer om vad Moderaterna vill åstadkomma och mindre om andras politik. Hans tal andades också mer framtidsoptimism, vilket är symtomatiskt för en ledare som tar sikte på att ta ansvar.

För den som vill ta ansvar för sin egen röst i höstens val är ett råd att undersöka vilka konflikter som finns i politiken, dels de verkliga, dels de som politikerna själva skapar.

Den som söker skall också finna en politik som inte bara handlar om konflikter. Politik är också möjligheter och framtidstro. Valet är ditt.

ANNONS