Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Betongfast. SD:s tre ton tunga betongblock är ett nytt inslag i valrörelsen i Halmstad. Bild: Mattias Karlsson

Mattias Karlsson: Valsobotörer, rör inte våra valaffischer

De ständiga sabotagen mot partiernas valskyltar är en attack mot hela samhället och demokratin.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Ett tre ton tungt betongblock. Det är Sverigedemokraternas svar på de ständiga sabotagen på valaffischer i Halmstad. Det är ett tungt budskap.

”Vi måste göra en markering mot demokratihatarna, de som ej respekterar svensk lag och det svenska folket”, säger Fabio Ishaq, ordförande för SD i Halmstad till Hallandsposten.

K ommunen har inget att invända mot betongblocken. Vad polisen säger återstår att se. Däremot går det inte att förneka att SD har den moraliska rätten på sin sida. I en valrörelse ska alla partier ha lika möjligheter att förmedla sitt budskap.

Så här i valrörelsen är valaffischer på offentliga platser en vanlig syn. Men tyvärr tycks rapporterna om sabotage varit fler än tidigare. Både i Hylte, Laholms, Halmstads kommuner har det varit problem med vandaler som förstört valaffischer.

Trenden är densamma i övriga landet. Nedrivna och nerklottrade valskyltar är tyvärr ett av denna valrörelsens teman.

Centerpartiets ordförande i Halmstad, Camilla Heurén, berättar att partiets valarbetare är sysselsatta varje dag med att återställa valaffischer.

”Det är ideella krafter som har engagerat sig under lång tid med att snickra ihop skyltar. Nu börjar arbetsbördan nå sin gräns”, säger hon till HP:s ledarredaktion.

Camilla Heurén kan inte se något mönster i vem som ligger bakom vandalismen eller vilka partier som är särskilt drabbade. En sak är hon dock säker på och det är att problemen har eskalerat under den här valrörelsen.

I Halmstads kommun finns det 31 platser som partierna får sätta upp sina valaffischer på. Det finns tydliga regler för hur höga och stora skyltarna får vara. Det säger sig självt att återkommande sabotage tar mycket kraft och energi från ideella valarbetare.

Att Sverigedemokraterna i Halmstad svarar med att sätta upp tunga betongblock är en tydlig markering och Fabio Ishaq har givetvis rätt i att svensk lag gäller i Sverige. Men han kan däremot inte säga något om vem som ligger bakom sabotaget, så den frågan måste i dagsläget lämnas obesvarad.

Det har framförts kritik mot att budskapen på valaffischerna inte säger så mycket. Utrymmet är ofta begränsat och det finns inte plats för mer än slagkraftiga formuleringar. Däremot fyller affischerna en funktion i att uppmärksamma att det snart är val, ett budskap som är nog så viktigt att förmedla.

I en demokrati gäller att alla har rätt att uttrycka sig. Därför är de ständiga sabotagen mot valaffischerna inte bara en attack mot partierna utan även mot hela samhället och demokratin.

Budskapet till vandalerna är helt enkelt: Rör inte våra valaffischer!