Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En lång kö är en liten uppoffring för den svenska demokratin. Bild: Johan Nilsson/TT
En lång kö är en liten uppoffring för den svenska demokratin. Bild: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: Valdagen är samhällets och demokratins högtid

På söndagen fick väljarna göra sin röst hörd. Nu är det upp till partierna att ta sitt ansvar, att bilda stabila politiska styren om det så är i Sverige, Halland eller lokalt i Halmstad, Laholm eller Hylte.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Ibland är det viktigt att påpeka det uppenbara, att inte glömma vad som verkligen betyder något i vårt samhälle. Valdagen är en sådan självklarhet, det är då som medborgarna i vårt land bestämmer vem som ska företräda dem under den kommande mandatperioden.

På söndagen gick det svenska folket till vallokalerna och lade sina röster i de tre allmänna valen till riksdag, region och kommun. Av söndagens rapporter att döma har valet genomförts enligt planerna. Men det har också på sina håll varit ovanligt långa köer till vallokalerna, troligen på grund av en ny lag för att skydda valhemligheten.

När det gäller genomförandet av de allmänna valen är det än så länge i Sverige en helt manuell hantering, trots digitaliseringens framfart på så många andra plan. Därför trycks det också upp hundratals miljoner valsedlar, så att alla partier ska ha lika möjligheter att få en röst.

Tidigare har väljarna fått ta sina valsedlar från ett öppet ställ, vilket kan röja valhemligheten. När valobservatörer från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, 2018 för första gången granskade ett val i Sverige landade det i en rapport där en av rekommendationerna var att stärka skyddet för valhemligheten.

Riksdagen tog kritiken från OSSE på allvar, och 2019 klubbades en lag som innebär att väljarna ska ta sina valsedlar bakom en dold skärm. Det är denna nya procedur som ledde till att det på sina håll i Sverige rapporterades om ovanligt långa köer, så även i Halmstad. I Göteborg och Uppsala kunde väljarna vänta både en och två timmar innan man fick genomföra sin medborgerliga rätt. Det kan givetvis vara en uppoffring att stå så länge i en kö. Men det är en liten sak att ge två timmar av sitt liv för att vara en del av den svenska demokratin med tanke på vad som står på spel.

Själva idén bakom demokratin är enkel att förstå, att det är folket som bestämmer. Men demokratin kan ha vitt skilda former för hur den kan se ut i praktiken. I Sverige väljer vi inte en regering utan vi röstar på partier. Det innebär att det är politikerna som har ansvaret att utifrån valresultatet skapa de allianser och konstellationer som bildar ett politiskt styre.

Den gångna mandatperioden har präglats av en rad olika kriser, inte minst coronapandemin som har haft en genomgripande effekt på samhället. Rysslands storskaliga invasion av Ukraina i den 24 februari i år har också fått en stor påverkan för Sverige men hela vidden av kriget i Ukraina är ännu för tidigt att uttala sig om.

Men en allvarlig konsekvens som redan gjort sig gällande är stigande priser, inte minst på el och energi, och det väntas tuffare tider när Sverige med största sannolikhet nu går mot en lågkonjunktur. I det läget behövs det ansvarsfulla politiker som både ser till att driva en politik som är bra för så många som möjligt och samtidigt inte är slösaktig med de gemensamma resurserna.

Valdagen är en speciell högtid för demokratin och hela vårt samhälle. På söndagen fick väljarna göra sin röst hörd. Nu är det upp till partierna att ta sitt ansvar, att bilda stabila politiska styren om det så är i Sverige, Halland eller lokalt i Halmstad, Laholm eller Hylte.

Det ansvaret förväntar sig väljarna att politikerna ska ta. Särskilt när det väntas tuffare tider.