Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya skyltar syns i fönsterna på Fribergs konditori där personalen inte jobbar kvar. Bild: Anders Andersson/Hallandsposten
Nya skyltar syns i fönsterna på Fribergs konditori där personalen inte jobbar kvar. Bild: Anders Andersson/Hallandsposten

Hannes Sjöberg: Vad finns kvar i innerstaden när själen försvinner?

Hela Fribergs personal har avgått och innerstaden blir av med ett av få kvarvarande ställen som känns hemtrevligt. Vad ska Halmstad göra för att vända den onda spiralen?

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

I gårdagens tidning kunde man läsa om hur hela konditori Fribergs personal har avgått efter att ett ägarbyte lett till en usel behandling av personalen. Glåpord och ändrade rutiner gjorde tillvaron omöjlig på caféet. Den nya ägaren har tyvärr gjort fler förändringar än att behandla sin personal dåligt.

Går man förbi Fribergs står det redan nu ”Fribergs Coffehouse by Chaqwa” på fönsterna. Bredvid bakverken i kassan står ett gäng trendiga flaskor bubbel uppradade. Den amerikaniseringen av ett klassiskt konditori behöver inte Halmstad. Vill man ha det generiska så finns redan Espresso house och Wayne´s Coffee på andra sidan Norre port.

Att förändra Fribergs är en del av den spiral som innerstaden har gjort de senaste åren. Ingenting får vara unikt, allting ska passa in i mallen. Ta Bulls uteservering som ett typiskt exempel. En trevlig inglasad veranda som inte fick förlängt bygglov. Trots att det fanns en tydlig vilja hos medborgarna att behålla tillbyggnaden som gav Lilla torg en guldkant.

Den hemtrevliga känslan har successivt försvunnit och även om Hallarna förmodligen har bidragit till att innerstaden förtvinar så hjälper det inte att staden tappar sin personlighet.

Vill kommunen ha en levande innerstad så behöver politikerna agera. Öppna upp och gör det enkelt för företag att verka i innerstaden så att det inte bara är stora koncerner som överlever. Vill en restaurang ha en uteservering så ska tillståndet komma med vändande post. Vill någon sälja korv utanför klubben mitt i natten så ska det vara en självklarhet. Att driva företag i Halmstad måste vara enkelt, annars kommer staden att dö ut.

Ska Halmstad fortsätta vara det självklara alternativet för svenskar som vill hemestra så måste kommunen kliva in. Skapa den härliga stämningen som saknades mellan Fribergs personal och den nya ägaren. Det är enda vägen framåt.