Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nooshi Dadgostar, och Sverige, går mot en regeringskris. Bild: Henrik Montgomery/TT
Nooshi Dadgostar, och Sverige, går mot en regeringskris. Bild: Henrik Montgomery/TT

Mattias Karlsson: V öppnar dörren till en högerregering

Nooshi Dadgostar vill vinna slaget om marknadshyror men går mot en storförlust i striden om regeringsmakten.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

48 timmar senare kom så beskedet på torsdagen från Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Regeringen har inte gått V till mötes i frågan om marknadshyror, och partiet saknar nu förtroende för Stefan Löfven som statsminister. Det innebär att Vänsterpartiet söker stöd för en misstroendeomröstning, och som enligt Dadgostar kan ske redan på måndag.

”Det som regeringen Löfven gör nu är att de slår sönder den svenska modellen”, sa Nooshi Dadgostar på torsdagens presskonferens.

Ett annat sätt att se på det är att Vänsterpartiet öppnar dörren för en ny högerkonservativ regering. Det tycks som att Nooshi Dadgostar vill vinna slaget om marknadshyror men går mot en storförlust i striden om regeringsmakten.

Den springande punkten i den uppkomna regeringskrisen är förslaget i januariavtalet om att införa marknadshyror i nyproduktion, och som kan bli verklighet nästa år.

Vänsterpartiet har redan från början sagt att man är emot att införa marknadshyror, och Nooshi Dadgostar har upprepat hävdat att det berör tre miljoner hyresgäster. Men det är inte sant, det handlar inte om det befintliga bostadsbeståndet utan bara om nyproduktion.

På torsdagens presskonferens sa Nooshi Dadgostar också att förslaget om marknadshyror saknar stöd i riksdagen. Det är inte heller sant, utan det är bara V och SD som säger sig vara emot det, medan M och KD är positiva.

Så vad händer nu, blir det en misstroendeomröstning i nästa vecka? Ja, så blir det efter att SD på torsdagen begärt det. Utfallet av den omröstningen beror så klart på vad de olika partierna gör, inte minst M och KD. Senare på torsdagen meddelade KD-ledaren Ebba Busch att hennes parti stöder en misstroendeomröstning. Kort därpå kom ett liknande besked från M-ledaren Ulf Kristersson.

Det märkliga är att V som initierat hela den här regeringskrisen har lämnat över bollen till sina politiska motståndare. Det är inte att ta ansvar för vare sig Sverige eller landets tre miljoner hyresgäster.

Öppnar man dörren till en högerkonservativ regering måste man också vara beredd att ta konsekvenserna av det. Det ansvaret vilar tungt på Nooshi Dadgostar och hennes vänsterparti.