Många bibliotek runt om i landet har blivit allt mer stökiga de senaste åren, och fackförbunden kräver nu åtgärder.
Många bibliotek runt om i landet har blivit allt mer stökiga de senaste åren, och fackförbunden kräver nu åtgärder. Bild: Christine Olsson/TT

Våld och stök har ingen plats på biblioteken

Landets bibliotekarier har fått nog. I en aktuell rapport svarar 92 procent av de biblioteksanställda att det bör vara möjligt att tillfälligt avvisa besökare som stör ordningen från biblioteken.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Biblioteksstöket har vid det här laget blivit en långvarig och inte minst sorglig följetong. Kommunernas i grunden goda intentioner att omvandla biblioteken från bara en plats där man lånar böcker, läser tidningar och studerar, till "mötesplatser" och "samhällsnav" tycks gång på gång spåra ur.

Landets bibliotekarier har fått nog. I en aktuell rapport med namnet "Bibliotek i kristid" från Dik (Dokumentation, information och kultur, det fackförbund som organiserar många bibliotekarier), svarar 92 procent av de biblioteksanställda att det bör vara möjligt att tillfälligt avvisa besökare som stör ordningen från biblioteken. 64 procent tycker att man också permanent bör kunna porta bråkiga individer.

ANNONS

Rapporten visar också att trots att bibliotekens öppettider och verksamhet varit begränsad under mätperioden (maj 2020 till maj 2021) på grund av covid-19, har fyra av fem bibliotekarier upplevt social oro på biblioteket och var tredje uppger att det förekommit våld.

Det är chockerande siffror, även om de är lägre än innan pandemin. Hälften av de som svarade har också under det senaste året funderat på att byta jobb. Stök och bråk var en av de vanligast förekommande anledningarna.

Resultatet har fått fackförbundet Dik att byta fot i frågan om att stänga av människor från biblioteken. Tidigare har man sagt nej och lutat sig mot bibliotekslagen som tydligt anger att biblioteken ska vara öppna för alla, men medlemmarnas budskap går inte att ta miste på. Arbetsmiljöproblemen har blivit för stora och den orimliga situationen har pågått under så lång tid att det är tydligt att det inte finns någon annan väg att gå.

I Biblioteksbladet (16/9) säger utredaren Johanna Alm Dalin på Dik: "Vi har lyssnat på medlemmarna och det är så många som känner en uppgivenhet. Även om det är en absolut sista utväg och inte är en lösning på problemet kan det vara en trygghet för personalen att ta till detta i särskilt allvarliga fall."

ANNONS

Dik:s ställningstagande borde få justitieminister Morgan Johansson (S) att sätta fart för att komplettera den lag som trädde i kraft i mars om tillträdesförbud i butik till att även gälla badanläggningar och bibliotek. Ärendet tycks efter att ha utretts, varit ute på remiss och kompletterats med Brå-rapport sedan i våras ha fastnat på regeringskansliet. Där bör det inte bli liggande i en byrålåda.

Biblioteken har ett viktigt demokratiskt uppdrag. Inte minst när det kommer till barn och unga och människor som befinner sig i ett digitalt utanförskap. De som kommer till biblioteken för att läsa, lära, lyssna eller använda dator ska inte behöva känna oro för att hamna mitt i ett aggressivt kaos. Det finns heller ingen rimlighet i att begära att bibliotekarier i sin yrkesroll ska hantera saker som våld, skadegörelse och sexuella trakasserier.

När nu vaccinet lett till att pandemin klingat av och biblioteken kan ha öppet igen är det viktigt att ny lag kommer på plats snarast möjligt. Annars är risken överhängande att omfattningen av våld, bråk och stök återigen rusar i höjden. I slutändan handlar det om att markera vem biblioteken tillhör. Oss alla eller de mest aggressiva ungdomsgängen.

ANNONS