Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Sjöstedt är ute på hal is och hotar med politiskt kaos i Sverige. Bild: Christine Olsson/TT
Jonas Sjöstedt är ute på hal is och hotar med politiskt kaos i Sverige. Bild: Christine Olsson/TT

Mattias Karlsson: Vänsterpartiet leker med elden – ett nyval hotar

När Vänsterledaren Jonas Sjöstedt nu gör verklighet av sitt hot och vill fälla arbetsmarknadsministern Eva Nordmark hotar politiskt kaos i Sverige. Det är inte ansvarsfullt.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

”Lek inte med mig, för då leker du med elden.” Så sjunger Rolling Stones i låten ”Play with fire”.

Nu hettar det också till i svensk politik efter torsdagens besked att Vänsterpartiet gör verklighet av sitt hot om att begära misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Det var på en frågestund i riksdagen på torsdagen som Vänsterledaren Jonas Sjöstedt återupprepade partiets hot om att fälla Eva Nordmark. Det är verkligen att leka med elden; svaret från statsminister Stefan Löfven kan mycket väl vara att utlysa ett extra val.

Genast hakade Sverigedemokraterna på Sjöstedts utspel. Det är inte konstigt, SD vill urskillningslöst i varje givet tillfälle fälla alla statsråd samt regeringschefen. Det är inte att bedriva ansvarsfull politik. Men vad kan man förvänta sig från ett parti på den yttersta högerkanten?

När både M och KD meddelade att de två partierna också stödjer Vänsterpartiets misstroende blev läget exceptionellt allvarligt. Sverige har nu fått en regeringskris på riktigt. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

”Jag tror att alla förstår att man kastar in Sverige i ett mycket svårt läge, sa Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson till TT.

Bakgrunden till Vänsterpartiets misstroendeförklaring är att partiet är missnöjt med reformeringen av Arbetsförmedlingen där det bland annat ingår att privata aktörer ska erbjudas att ta över delar av myndighetens ansvarsområden.

På torsdagen blev det också klart att Maria Mindhammar blir ny generaldirektör på Arbetsförmedlingen efter Mikael Sjöberg. Utnämningen av Mindhammar, som i dag är överdirektör på myndigheten, ses som att reformeringen av myndigheten står fast. Det är troligen också ett skäl till att Vänsterpartiet nu går vidare med sitt hot om misstroendevotum.

Statsminister Stefan Löfven får nu fram till tisdag i nästa vecka att agera för att undvika en regeringskris, då riksdagen enligt planen ska behandla Vänsterns krav på misstroende. Det är högst troligt att Löfven nu sätter hårt mot hårt.

Det går att hävda att Vänsterpartiet ska föra den politik de själva tror på. Men ett partis handlingar sker inte isolerat utan det kan också få konsekvenser. I det här fallet är det mycket som står på spel. Vill Vänsterpartiet verkligen tvinga fram ett nyval och därmed kanske få en helt ny regering?

Om så är fallet borde Jonas Sjöstedt också stå upp för det. Men det lär han inte göra. Han leker i stället med elden och kan därmed kasta in Sverige i ett osäkert nyval. Det är inte att bedriva ansvarsfull politik. Men vad kan man förvänta sig av ett parti på den yttersta vänsterkanten?