Industribyggnad. Jutans kontorsbyggnad i Oskarström kan inte användas till skolverksamhet.
Industribyggnad. Jutans kontorsbyggnad i Oskarström kan inte användas till skolverksamhet. Bild: Johan Persson

Vänskapsskolan hör inte hemma i Halmstad

Dagens friskolesystem är inte bara aningslöst utan även slapphänt.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Allt var klart för att den fristående Vänskapsskolan skulle starta sin verksamhet i Oskarström. Men skolan har ingen lokal och kan i dagsläget inte starta sin verksamhet, vilket Hallandsposten rapporterat.

I Sverige kan en friskola startas och få skattefinansiering om den blir godkänd av Skolinspektionen. Så länge som en friskola uppfyller alla krav och inte påverkar den kommunala skolans verksamheter negativt får den godkänt. Så är läget för Vänskapsskolan.

Men på grund av att detaljplanen för de tilltänkta lokalerna i Jutans kontorsbyggnad i Oskarström inte tillåter skolverksamhet måste skolan nu se sig om efter en annan lokal.

ANNONS

Sommaren 2017 fick Vänskapsskolan grönt ljus av Skolinspektionen att starta en skola i Halmstad. Men det var inte ett oproblematiskt beslut. Huvudmannen bakom Vänskapsskolan driver också Vetenskapsskolan i Göteborg som har fått mycket kritik från Skolinspektionen. Enligt en granskning av DN kan huvudmannen dessutom kopplas till hårdför islamism. Personer med anknytning till skolan har också uttryckt sympati för IS.

Därför finns det anledning att verkligen höja ett varningens finger för Vänskapsskolans etablering i Halmstad. Skolinspektionens beslut att godkänna friskolan visar tydligt att systemet har ett stort mått av aningslöshet.

Uppger ett friskoleföretag att det kommer att bedriva skolundervisning enligt konstens alla regler och Skolinspektionen finner att friskolans verksamhet inte inverkar negativt på en kommuns övriga skolverksamhet så blir det grönt ljus.

Visserligen görs det kontinuerligt inspektioner av verksamheten på dagens friskolor. Men skulle en friskola få kritik visar erfarenheten att detta ofta kan åtgärdas så att skolan därefter får godkänt.

Så var det till exempel för Laboraskolan i Långaryd som under fler år varit hårt kritiserad av Skolinspektionen, bland annat för att den inte arbetat för att motverka traditionella könsroller. För ett år sedan blev skolan helt prickfri.

Detsamma gäller för Vetenskapsskolan i Göteborg som så sent som i oktober i år efter kritik fick godkänt av Skolinspektionen efter att ha tagit bort religiösa inslag i undervisningen. Frågan är bara om detta är gjort med ett ärligt uppsåt eller för att skolan känt sig tvingad.

ANNONS

Tyvärr är dagens friskolesystem inte bara aningslöst utan även slapphänt.

Vänskapsskolans etablering i Oskarström stupade alltså på att den inte fick en lokal. Hittar skolan en annan lokal i Halmstad är det med andra ord fritt fram. Men särskilt välkommen är den inte.

”Om inte Halmstads kommun eller någon annan fastighetsägare hyr ut lokaler till dem så kan de inte starta sin verksamhet här. Jag skulle inte bli ledsen om de inte får etablera sig här”, säger Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnämnden till HP.

Det är rätt av Halmstad att kämpa för att Vänskapsskolan inte kan starta sin verksamhet i kommunen.

Men sanningen är att friskolan inte heller borde vara välkommen i någon annan kommun i Sverige. En friskola med den inriktning som Vänskapsskolan har och som i huvudsak vänder sig till en viss typ av elever leder till ökad segregation i samhället. Sådana skolor borde inte få finnas i någon svensk kommun.

LÄS MER:Vänskapsskolan får inte flytta in

ANNONS