Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snippadomen ska prövas på nytt i hovrätten. Bild: Hampus Eklund
Snippadomen ska prövas på nytt i hovrätten. Bild: Hampus Eklund

Mattias Karlsson: Välkommet besked om snippadomen

Gör om och gör rätt. Den möjligheten får nu Hovrätten för Västra Sverige när snippamålet ska prövas på nytt.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det var ord och inga visor när Högsta domstolen på fredagen kom med sitt beslut att man river upp en så kallade snippadomen.

HD menar att Hovrätten i Västra Sverige gjorde sig skyldig till rättegångsfel när en 50-årig man frikändes för våldtäkt mot barn. HD skickar därför tillbaka målet till hovrätten för en ny prövning. Det är ett mycket välkommet besked.

Snippafallet är nog utan tvekan årets mest uppmärksammade mål och gäller ett övergrepp på en tioårig flicka. Den åtalade mannen i 50-årsåldern fälldes förra hösten i Halmstads tingsrätt och dömdes till tre års fängelse. När målet kom upp i hovrätten blev utgången en annan och mannen friades helt. Detta trots att själva gärningen ansågs bevisad.

Hovrätten menade att det fanns oklarheter kring vad flickan menade med ordet snippa, och eftersom våldtäkt var den enda åtalspunkten friades den åtalade mannen. HD menar nu att hovrätten i det läget har en skyldighet att söka efter alternativa brottsrubriceringar.

”Någonstans går en gräns. Hovrätten finner ju själva handlingen bevisad. Då har de en skyldighet att ta upp det”, säger Stefan Johansson, justitieråd vid Högsta domstolen till Dagens Nyheter.

Gör om och gör rätt. Den möjligheten får nu Hovrätten för Västra Sverige när snippamålet ska prövas på nytt. Förhoppningsvis landar man rätt denna gång. Att sexuellt våldföra sig på ett barn får aldrig leda till ett frikännande.