Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sångerskorna Maria Albjär och Lissy Rebecka bjöd tillsammans med pianospelande Helena Wik på en musikalisk tidsresa på Stadsparken utomhusscen i Laholm. Bild: Mattias Karlsson
Sångerskorna Maria Albjär och Lissy Rebecka bjöd tillsammans med pianospelande Helena Wik på en musikalisk tidsresa på Stadsparken utomhusscen i Laholm. Bild: Mattias Karlsson

Mattias Karlsson: Välkommen till mörkrets hjärta – Laholms kommun

Trots det kompakta novembermörkret i Laholm finns det ljusglimtar. Ta vara på dem.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Bilfärden från Halmstad till Laholm denna novemberkväll går via landsvägarna, och är en resa in i mörkret. En avstickare genom Genevad är en dyster syn med bara ett fåtal gatlampor tända. Och när man kör in i Lilla Tjärby är det bäst att behålla helljuset, precis vid infarten norrifrån finns ett övergångsställe utan belysning.

Väl framme i Laholm finns det lite mer ljus utmed de stora vägarna, men inne i centrum behövs en skärpt uppmärksamhet. När man ska svänga in på en annan gata, var går liksom vägen? Mörkret är en dålig vägvisare.

Så här ser det ut i alla tätorter i kommunen, det är rena natta. Man skulle kunna säga: Välkommen till mörkrets hjärta – Laholms kommun.

Sedan i mitten av oktober har Laholm nämligen släckt ner två tredjedelar av all gatubelysning i kommunen, dels av ekonomiska skäl, dels för att med en minskad elförbrukning underlätta vinterns elförsörjning.

Beslutet om nedsläckningen fattades av Knut Slettengren (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. När konsekvenserna av beslutet gav sig till känna har inte kritiken varit nådig. Polisen talar om ökad otrygghet, handlarna i Laholm om att myset har försvunnit och kommunanställda har fått tuffare arbetsvillkor.

Men den största kritiken kommer från allmänheten, om det så är äldre som inte vågar gå ut på kvällarna eller föräldrar som inte vågar släppa i väg sina barn till skolan. Laholms kommun har blivit JO-anmäld dubbelt upp och en kommuninvånare har vänt sig till förvaltningsrätten för att få beslutet att släcka två av tre gatlampor prövat i domstol. Det har också rapporterats om olyckor till följd av mörkret, och i Ränneslöv ska det finnas 16 gatlampor i rad som är släckta. Klagomålen till kommunen är många, men än har de inte hörsammats.

I stället har tv-tittare gång på gång fått se Knut Slettengren förklara och försvara nedsläckningen, och att man ta ansvar för konsekvenserna. Skulle det ske en olycka ”får så vi hantera olyckan när den inträffar”, och någon konsekvensanalys har inte heller gjorts, vilket Slettengren även har sagt till Hallandsposten (SVT Halland 19/10, HP 22/10).

Men trots dessa dystra tider finns det ljusglimtar i mörkret. Färden till Laholm har inte skett utan ett mål, för denna novemberafton bjuds det på en gratiskonsert i Stadsparken i Laholm, där artisterna Maria Albjär och Lissy Rebecka står för sång och Helena Wik spelar piano. ”En musikalisk tidsresa” är rubriken för konserten, och det är mycket riktigt en resa i tiden med sånger från kända musikaler, från 1930-talet och framåt.

Musikaler är ofta fyllda av en bred palett av känslor, och varje låt kan ha sin egen speciella betydelse hos lyssnarna. Här kommer min egen tolkning av några sånger från konserten, med mörkret som fond.

Redan till den första låten, ett solo på tvärflöjt, kunde man drömma sig bort från det mörka Laholm till ”Somewhere over the rainbow” från filmen och musikalen ”Trollkarlen från Oz”. Lite senare fick åhörarna åter chansen att förflytta sig till ”Somewhere” från musikalen West Side Story, där det hemlighetsfulla paret Tony och Maria på något sätt, någon dag drömmer sig bort till någonstans.

Från musikalen ”Les Miserables” sjöngs ”On my own”, där Eponine alldeles ensam i den mörka natten uttrycker sin kärlek till Marius. I slutet av konserten blir det än mer dramatiskt när ”Du måste finnas” från ”Kristina från Duvemåla” ekar över Stadsparken. Javisst, är det så: Om Laholms kommun inte fanns, vad vore vi då?

Efter en timmes konsert får arrangörerna en värmande applåd, innan publiken skingras i Stadsparkens mörker.

Man måste ha förståelse för att det inte är lätt att fatta beslut som kan drabba många människor negativt. Och i ett svårt läge ekonomiskt och energimässigt kan det krävas drastiska åtgärder. Men det finns olika sätt att genomföra en nedsläckning, och den som har gjorts i Laholm har varit urskillningslös. Inne i tätorterna är det på många håll beckmörkt.

Därför bör politiken tända upp och tänka om. Till dess får alla Laholmare ta vara på de ljusglimtar som finns. Vad vore vi annars om de inte fanns?

LÄS OCKSÅ: Proppen har gått i Laholms kommun

Spellista från Spotify med musikalsångerna: