Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Domen mot Rahkmat Akilov delas ut inför torsdagens pressträff.  Bild: Anders Wiklund/TT
Domen mot Rahkmat Akilov delas ut inför torsdagens pressträff. Bild: Anders Wiklund/TT

Mattias Karlsson: Välkommen dom mot terroristen Akilov

Rättsväsendet har gjort ett gediget arbete.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det blev som väntat livstids fängelse för Rakhmat Akilov för dådet på Drottninggatan förra året. Att han också skulle dömas för terroristbrott var inte helt självklart – men mycket välkommet.

När terrordådet inträffade den 7 april förra året så var det en omskakande upplevelse även för de som inte var på plats. Den fruktan som Akilov ville ingjuta genom sitt dåd uppfyller med andra ord villkoren för att det är ett terroristbrott.

För många anhöriga till offren är dådet fortfarande ett öppet sår. Att domen nu har fallit mot Rakhmat Akilov är ändå ett viktigt steg i en läkningsprocess som inte bara omfattar de anhöriga utan även är en angelägenhet för hela landet.

Sverige kan mycket väl drabbas av nya terrordåd, men det finns ändå en trygghet i att rättsväsendet klarar av en sådan här påfrestning som ett terrorattentat innebär. Här har polisen, åklagarmyndigheten och tingsrätten gjort ett gediget arbete.

Sverige står starkt – och kampen mot terrorismen går vidare.