Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förborgat. Saningen står inte högt i kurs hos LO.

Mattias Karlsson: Väljarna förlorarna när LO bedriver valkampanj

Nu har LO kastat första stenen – och det är inte vackert.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

I torsdags i förra veckan publicerade fackförbundet LO en film som har fått starka reaktioner. Inte minst har den ledartext som Hallandsposten publicerade på nätet den 6 april, ”LO:s lögner brutaliserar valrörelsen” skriven av Joakim Broman på Liberala Nyhetsbyrån, väckt stor uppmärksamhet på sociala medier.

Filmen handlar om sex personer som diskuterar Alliansens politik och menar att den skulle innebära att fasta anställningar avskaffas och att lönerna sänks. Vad som inte framgår av filmen är att manuset bygger på ett antal debattartiklar skrivna av antingen riksdagsledamöter från Socialdemokraterna eller fackliga företrädare från LO-kollektivet. Det handlar med and-ra ord inte om ge en sanningsenlig bild även om filmen ger sken av det.

”LO bidrar till en debatt som gör det svårare för människor att skilja på vad som är sant och vad som är falskt”, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till DN.se (9/4).
Tyvärr finns det ingen som helst uns av självkritik från LO. I stället slår man tillbaka och säger att detta bara är början. Det lovar inte gott.

”Det är inget som är brutalt i detta. Det som är brutalt är det politiska innehållet som slår mot våra medlemmar”, säger LO:s valledare Johan Ulvenlöv till DN.se (9/4).

Det är inte konstigt att det blir upprört i motståndarlaget om man bedriver den här typen av kampanj. I stället för att utgå från vad Alliansen faktiskt föreslår så tar man alltså avstamp i ett antal debattartiklar som det egna laget har skrivit där man riktigt fultolkar och snedvrider de borgerliga partiernas politik.

Alliansen vill varken avskaffa fasta anställningar eller sänka undersköterskornas löner. Vad som är sant är att de borgerliga partierna vill se över turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd och att man har lagt ett förslag om en ny anställningsform för nyanlända och unga utan gymnasieexamen och där man ska få 70 procent av ingångslönen.

Den politiska debatten under ett valår kan vara tuff. Men det finns en gräns för vad som är en anständig debatt. Att gå så långt som LO gör i sin kampanj är faktiskt ohederligt.

LO tycks ha ett högst tveksamt förhållande till sanningen. Det bådar verkligen inte väl för den kommande valrörelsen. Förlorarna är i allra högsta grad väljarna – och i förlängningen även demokratin.