Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vårdar traditionen. Alla kristna, framför allt i Mellanöstern, kan inte ostört fira minnet av Jesu födelse utan förföljs och dödas. Bilden är från Storgatan i Halmstad.

Utrensning av kristna pågår i Mellanöstern

Islamiska statens självutnämnda kalifat har lett till att flera regioner har tömts på julfirande kristna, som numera är förtryckta i nästan alla muslimska länder.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Första adventsljuset är tänt. I affärerna klingar julsånger. Barn öppnar luckor i kalendrar och i fönstren lyser stjärnorna. Stora delar av världen gör sig redo för jul – en högtid många förknippar med tomtar och julklappar, andra med Jesus och julbön.

Men alla kan inte delta i nedräkningen. I alla fall inte öppet.

Enligt organisationen Open Doors jagas över 100 miljoner av världens drygt två miljarder kristna, vilket utgör cirka 80 procent av all religiös förföljelse. Det gäller inte minst i stora delar av Syrien och Irak, där den kristna minoriteten får välja mellan skyhög extraskatt, omvändelse till islam eller halshuggning. Antalet kristna i Irak har minskat från 1,5 miljoner ner till en tredjedel. I Syrien har minst var tredje kristen tvingats fly på grund av sin tro.

Förföljelserna och avrättningarna har gått så långt att många, bland annat påve Franciskus och Europaparlamentarikern Lars Adaktusson (KD), klassar Islamiska statens härjningar i Mellanöstern som folkmord.

På ett seminarium i Europahuset i Stockholm nyligen förespråkade Adaktusson att EU:s medlemsländer ska göra samma bedömning och sedan agera för att få till stånd ytterligare insatser. Det handlar inte ”bara” om att rädda människoliv, även om det är det primära, utan också om att skydda kristendomens kulturarv i form av kyrkor, symboler, skrifter och traditioner.

Adaktusson passade dessutom på att ge en gliring till sina politikerkollegor och den svenska journalistkåren, genom att påpeka att utrensningen av kristna i Mellanöstern inte ges något större politiskt eller medialt utrymme, trots att morden sker rakt framför västvärldens ögon. I Sverige beror det sannolikt delvis på att bilden av kristna som offer och islamister som förtryckare inte passar in i vår föreställning av över- och underordning.

Det håller dock inte som ursäkt för att förhålla sig passiv. Det minsta vi kan göra är att försöka se verkligheten och beskriva den som den är. Olika religioner är inte onda eller goda, utan produkter av sina utövare, oavsett om dessa väljer att följa Jesus, Muhammed eller någon annan.

Det är dags att såväl politiker som medier ger utrensningen av kristna den uppmärksamhet morden och trakasserierna förtjänar. Adventstid, med julspel och krubbor, är ett utmärkt tillfälle att börja skingra medieskuggan och sätta ljuset på troende som inte kan, får eller vågar delta i julfirandet – alla som med livet som insats hindras från att gå till mässan när kyrkklockorna ringer.

Advent betyder trots allt ankomst. Och nej, det är inte jultomten som åsyftas.