Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annie Lööf tackar för sig, och skickar ett budskap till alla sina kollegor. Bild: Anders Wiklund/TT
Annie Lööf tackar för sig, och skickar ett budskap till alla sina kollegor. Bild: Anders Wiklund/TT

Mattias Karlsson: Utan rakryggade politiker som Lööf dör demokratin

Annie Lööfs besked att hon avgår som partiledare för Centern visar på politikernas oerhört tuffa villkor.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Över Stora torg gick Annie Lööf med stadiga steg för att möta partikollegor och allmänheten. Det var i slutet av augusti som Centerns partiledare besökte Halmstad, och det var ett speciellt tillfälle. Bara dagen före hade det blivit känt att hon var en tilltänkt måltavla för Theodor Engström som under Almedalsveckan på öppen gata mördade Ing-Marie Wieselgren. Efter torgmötet intervjuades Lööf av HP där hon sa följande:

”Det var oerhört omskakande att få veta att jag var föremål för detta, men nu blir det än viktigare att stå upp för de värderingar kring medmänsklighet och tolerans som jag och partiet har.” (HP 28/8)

Med samma raka rygg som hon mötte väljare i Halmstad meddelade Annie Lööf på torsdagen att hon avgår som partiledare för Centern.

Att partiet blev valets stora förlorare får nog anses vara en orsak till det beskedet, likaså att det inte blir en rödgrön regering. Men Annie Lööf tog upp en annan bidragande orsak under torsdagens presskonferens:

”Det handlar om den känsla jag vaknade upp med efter valnatten. Det var så klart en känsla av besvikelse, men det fanns också en lättnad, en lättnad över att inte ha kommit till skada”, sa Lööf och berättade att hon kände en tacksamhet över att kunna hämta sin äldsta dotter på fritids senare på dagen.

Det är viktiga ord från en politiker som har befunnit sig i den politiska hetluften i över ett decennium.

Annie Lööf är en av de politiker som fått utstå mest hat och hot riktat mot sig som person. Därför är det starkt av henne att stå upp för det hon tror på, och inte låta hatet och hotet påverka en, så som hon bland annat gjorde på Stora torg i Halmstad. Men politikens tuffa villkor kan ha ett högt pris.

Även om Lööf lämnar över stafettpinnen till sin kommande efterträdare inom Centerpartiet så finns det ett ännu större ansvar som hon skickar vidare till politiker, förtroendevalda och alla andra.

”Vi måste ha respekt för varandra, i hur vi uttrycker oss i kommentarsfält, i debatter, när vi pratar om varandra. Och komma ihåg att det man vinner kortsiktigt, på populism och hatfylld retorik, undergräver det demokratiska samtalet på sikt. Demokratin bygger på att vi måste ha politiker även i framtiden, och då kan vi inte själva bidra till en miljö där andra inte vill eller vågar att engagera sig”, sa Annie Lööf.

Det är ett viktigt budskap som alla som deltar i samhällsdebatten måste hörsamma. För demokratins framtid. Utan rakryggade politiker som Annie Lööf dör demokratin.