Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här på högskoleområdet planeras för nya studentbostäder i HFAB:s största byggprojekt sedan miljonprogrammet. Bild: Roger Larsson
Här på högskoleområdet planeras för nya studentbostäder i HFAB:s största byggprojekt sedan miljonprogrammet. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Utan nya studentbostäder stannar Halmstads utveckling

Många bostäder små kan ge studenter en egen vrå. Det borde vara en självklarhet för högskolestaden Halmstad. Men verkligheten är en annan.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

En tom tegelvilla mitt i centrala Halmstad ska byggas om till tolv mindre hyreslägenheter. Det rapporterar HP om i dagens tidning. Det är ett välkommet tillskott av nya bostäder i Halmstad. Även om de nya lägenheterna inte byggs specifikt för studenter är de två ägarna till fastighetsbolaget som äger huset tydliga med vem man vänder sig till med de små lägenheterna.

”Vi hoppas att allt ska stå klart i augusti nästa år, så att vi kan hyra ut till studenter”, säger Johan Åkerström, en av delägarna till fastighetsbolaget Högkvarteret AB.

Många bostäder små kan ge studenter en egen vrå. Det borde vara en självklarhet för högskolestaden Halmstad. Men verkligheten är en annan – och har varit så under en längre tid. Det finns inte på långa vägar tillräckligt med bostäder för de över 8 500 personer som nyligen fick besked att de kommit in på en utbildning i höst vid Högskolan i Halmstad, vilket HP nyligen rapporterade om.

Men alla dessa studenter tackar inte ja till studier i Halmstad, eller kommer att börja plugga här på heltid. Men förra hösten var det cirka 2 100 studenter som började plugga på heltid i Halmstad. Med tanke på att det vid det tillfället fanns totalt 58 lediga studentbostäder i hela Halmstad kan man förstå att efterfrågan är betydligt större än tillgången. Och så har det som sagt varit länge.

Sedan 2017 är Halmstad rödlistad i den årliga sammanställning som Sveriges förenade studentkårer, SFS, genomför. Rödlistningen innebär att en studieort inte kan erbjuda studenter ett boende under höstterminen. I den senaste bostadsrapporten som kom förra hösten framkommer också att bostadssituationen för studenterna har förvärrats de senaste åren.

Behovet av nya bostäder i Halmstad är överlag stort, och gäller alltså inte bara för studentbostäder. Och så har det varit länge, men det har inte funnits mark att bebygga. Kommunen har helt enkelt inte hunnit med i det så avgörande planarbetet för att möta det stora behovet. Förhoppningsvis ska det bli ändring på det de kommande åren, bland annat för att det finns en ny översiktsplan. Under våren har det också arbetats fram en så kallad utbyggnadsplan som är en slags tidtabell över i vilken ordning som Halmstad ska byggas ut. Av det dokumentet kan man se att det kommande decenniet blir händelsefullt, då det kan komma att byggas tusentals nya bostäder i kommunen.

Ett konkret exempel på att det verkligen händer saker är planerna på att bygga mellan 500 och 600 nya studentbostäder på högskoleområdet. Det är det kommunala bostadsbolaget HFAB som ligger bakom bostadsprojektet då man nyligen förvärvat tre fastigheter på området, bland annat den gamla Malcusfabriken utmed Laholmsvägen, vilket HP rapporterat om (29/4, 18/7). Men för att kunna bygga nya bostäder på de aktuella fastigheterna behövs en ny detaljplan, ett arbete som också pågår.

Planen är att den nya detaljplanen ska vara redo att antas under första halvan av 2024. När spaden sedan kan sättas i marken och de nya bostäderna vara klara för inflyttning är i dag oklart. Här har det politiska styret Ansvar för Halmstad en viktig roll att spela så att detaljplanearbetet och det fortsatta arbetet inte stöter på några hinder på vägen.

Nya studentbostäder i Halmstad ska både välkomnas och prioriteras, om det så handlar om tolv centrala hyreslägenheter i city eller uppemot 600 studentbostäder på högskoleområdet.

För klarar Halmstad inte av att möta upp det stora behovet av nya studentlägenheter finns det stora risker för framtiden. På sikt kan kommunen gå miste om både nya Halmstadbor och värdefull kompetens om studenterna inte hittar lämpliga bostäder. Det är en utveckling som ingen vill ha.

Att komma till rätta med den stora bristen på studentbostäder är ett ansvar som vilar tungt på ett politiskt styre som säger sig ta just ansvar för Halmstad. Upp till bevis nu.

LÄS OCKSÅ: Villan där Gyllene Tider har haft studio görs om till hyresrätter