Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart ett minne blott. Bild: Mattias Karlsson
Snart ett minne blott. Bild: Mattias Karlsson

Mattias Karlsson: Upp till kamp för Halmstads vardagsrum

Tomma butikslokaler kan vara ett tecken på en positiv omvandling, att Halmstads city håller på att ömsa skinn. Men det kan också vittna om en stadskärna som långsamt håller på att utarmas och bli ett spökcentrum.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

En chock eller bara en bekräftelse på den pågående utvecklingen? Nyheten om att McDonald’s stänger sin restaurang vid Stora torg i Halmstad city i slutet av augusti är nog både en rejäl överraskning och samtidigt inte.

Att den amerikanska hamburgerkedjan stänger sin restaurang på ett av de bästa lägena i Halmstads city visar att ingen verksamhet går säker. Men det är också ett tecken på att Halmstads stadskärna är i stark omvandling.

Som ett tungt vägande skäl till att hamburgerkedjan lämnar city uppges vara att centrum inte längre har lika många besökare som tidigare och att folk inte har hittat tillbaka efter pandemin. Det kan givetvis vara en viktig orsak. Men det går också att rent krasst se på hur man står sig i konkurrensen med andra verksamheter.

Det är inte så att det saknas folk och rörelse i Halmstad. I stället kan det vara så att McDonald’s har fått ökad konkurrens av andra liknande aktörer i centrum, som till exempel närliggande Bastard Burger eller Shady Burgers som ligger ännu lite längre bort.

Marknaden är hela tiden i rörelse, och det går inte att leva på gamla meriter. Erbjudandet till kunderna måste vara attraktivt om det så handlar om en butik eller en restaurang.

Oavsett orsaken till att McDonald’s stänger sin restaurang så har utvecklingen för Halmstads city varit dramatisk de senaste åren. Inte nog med att pandemin var ett hårt slag så finns det en stor utmaning för centrumhandeln i en ökande näthandel och externa handelsområden. Detta sista gäller särskilt i Halmstad.

Listan på butiker som har bommat igen är lång, och så sent som i förra veckan kom beskedet att bolaget bakom restaurangen Asian Bank Office har gått i konkurs. Storsatsningen som tre krögarprofiler ligger bakom höll inte, svallvågorna av pandemin uppges vara en avgörande orsak.

I de allra mest centrala delarna av stadskärna finns det i dag runt tio tomma lokaler. Det betyder i sig inte så mycket om man kan fylla dem med nya verksamheter. Problemet är att om det tar längre och längre tid att få in nya hyresgäster.

Tomma butikslokaler kan vara ett tecken på en positiv omvandling, att Halmstads city håller på att ömsa skinn. Men det kan också vittna om en stadskärna som långsamt håller på att utarmas till förmån för de externa handelsområdena. Det är två olika bilder av centrums utveckling och givetvis ska alla krafter, om det så är politiken eller näringslivet, verka för att det är en nödvändig omvandling av Halmstads centrum som pågår och motverka att city långsamt dör.

I det avseendet ska det politiska styret, Ansvar för Halmstad, skapa förutsättningarna för stadskärnan att utvecklas medan det är näringslivets alla aktörer som ska fylla staden med ett attraktivt innehåll. Då kommer också folket att även i framtiden ta sig till centrum, och vilja vara där.

Alternativet är att Halmstads city blir ett spökcentrum och därmed förlorar sin själ. Där befinner vi oss inte i dag, men om alla inte drar åt samma håll kan det tyvärr inte uteslutas.

Så förenen er alla politiker, näringsidkare och människor så att Halmstad även i framtiden har ett attraktivt centrum där invånare och besökare kan shoppa och umgås. Upp till kamp för Halmstadbornas eget vardagsrum.

LÄS OCKSÅ: McDonald’s stänger restaurang i Halmstad city

LÄS OCKSÅ: Enkät: ”Det känns väldigt tråkigt att McDonald’s stänger”