Saknar stöd för att bli statsminister.
Saknar stöd för att bli statsminister. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Ulf Kristersson får inte ihop den enkla matematiken

Mygel säger Ebba Busch om Löfvens regering. Hyckleri säger jag om KD-ledaren.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Förra måndagen föll Stefan Löfven och hans regering i riksdagen. Inför statsministeromröstningen var den samlade högeroppositionen mycket kritisk till regeringen. KD-ledaren Ebba Busch menade att Löfvens regering fick makten ”genom politiskt spel och mygel”, ett uttalande som inte så lite påminner om Donald Trump och hans upprepade påståenden om valfusk i det amerikanska presidentvalet.

M-ledaren Ulf Kristersson var inte mycket sämre och sa att regeringen aldrig borde ha tillträtt eftersom den inte bygger på en gemensam idé.

”Den bygger tvärtom på oförenliga löften och ömsesidiga hot. Förr eller senare skulle charaden avslöjas. Nu är den stunden här”, sa Ulf Kristersson kort innan Stefan Löfvens regering röstades bort.

ANNONS

Efter Löfvens besked i måndags att han avgår som statsminister meddelade talmannen i tisdags att han utser Ulf Kristersson till sonderingsperson med uppdraget att bilda regering.

Sedan Löfvens regering föll i riksdagen har Ulf Kristersson fortsatt med sitt höga tonläge, men på torsdagen lät det annorlunda. På en presskonferens meddelade M-ledaren att han misslyckats med sin uppgift. Det var matematik som fällde avgörandet, menade Kristersson; med 175 ledamöter från S, MP, C och V kommer han inte att bli vald till statsminister.

Ja Kristersson, det är enkel matematik, men du satte ditt hopp till att vissa ledamöter skulle byta sida eller inte kunna närvara i riksdagen. Det är ett ytterst svagt sätt att bygga en regering, och inte direkt ansvarsfullt.

Det som har stökat till det den gångna veckan är alltså hur enskilda ledamöter skulle rösta eller ha möjlighet att närvara vid en statsministeromröstning. Störst hopp satte nog Ulf Kristersson på centerpartisten Helena Lindahl som tidigare sagt att hon inte vill se Stefan Löfven som statsminister, men när Lindahl i veckan meddelade att hon följer partilinjen släcktes det hoppet.

Den sjukskrivne socialdemokratiska riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz har också varit ett osäkert kort. Detta löste sig genom att landsbygdsministern Jennie Nilsson från Halmstad på onsdagen avgick som statsråd för att återinträda som riksdagsledamot. Därmed släcktes ytterligare ett hopp för Kristersson.

ANNONS

Att ena veckan påstå att Stefan Löfven fuskade fram sin regering för att nästa vecka hoppas på att enskilda riksdagsledamöter ska gå emot sin riksdagslinje är faktiskt ganska magstarkt. Men för Kristdemokraternas partiledare finns det tydligen ingen heder, i alla fall inte politisk heder.

Mygel säger Ebba Busch om Löfvens regering. Hyckleri säger jag om KD-ledaren. Och för Ulf Kristersson borde det vara klart från början att han hade den enkla matematiken emot sig.

Efter Kristerssons besked meddelade talmannen Andreas Norlén att Stefan Löfven nu får uppdraget att bilda regering. Någon gång i slutet av nästa vecka väntas sedan riksdagen genomföra sin första statsministeromröstning.

ANNONS