För att få slut på allt vad pandemi och social distansering heter behöver alla vaccinera sig när de får chansen.
För att få slut på allt vad pandemi och social distansering heter behöver alla vaccinera sig när de får chansen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Tydligare riktlinjer kan förebygga vaccinfusk

Sverige har haft månader på sig att förbereda sig inför massvaccinationen, ändå ser vi nu brister på många håll. Tydligare riktlinjer hade behövts.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

“Jag bokade med några timmars framförhållning, det var jättesmidigt,” sa en anonym kvinna till Göteborgs-Posten (14/2), som i mitten av februari avslöjade att privatpersoner kunnat gå före i vaccinationskön.

En länk, ämnad enbart för vårdpersonal, spreds bland obehöriga som kunde boka in en tid och vaccineras. Man kunde tro att det skulle ändra rutinerna vid kallelser till vaccination. Men nu har det hänt igen i Alingsås och Kungälv, enligt Sveriges Radio (2/3).

Inte heller är det bara i Västra Götaland som oegentligheter förekommer. Kommunchefer i ett antal kommuner, däribland Eskilstuna, Halmstad och Kiruna, har väckt ont blod genom att låta sig själv och i vissa fall sina närstående vaccineras före vårdpersonal och riskgrupper.

ANNONS

Det rör sig om förhållandevis få personer, som såklart bär ansvar för att de utnyttjat de kryphål som funnits. Men allvarligare är att kryphålen ens funnits från första början, när de enkelt hade gått att täppa igen.

Genom att i stället generera personliga bokningslänkar till vårdpersonalen hade man kunnat hindra att länken spreds till obehöriga i Alingsås och Kungälv. Viljan att lita på att ingen sprider vidare är godhjärtad, men djupt naiv. Inte heller har de två kommunerna krävt kontroller av tjänste-id vid vaccinationstillfället, vilket hade varit ett både rimligt och lågt ställt krav för att säkerställa att sprutan faktiskt hamnar i rätt arm.

Enligt granskningen i GP framgår inte heller när man väl klickat på länken att den är ämnad för vårdpersonal. Kanske hade en sådan upplysning fått i alla fall någon fuskare att tänka till och avstå.

När vaccindoser blir över behöver de ofta användas snabbt, och därför har de gått till kommunens chefer. Så har försvaret låtit i de fallen. Att det är bättre att vaccindoser används än slängs är förstås sant, men det hade gått att hantera slattarna på bättre sätt.

I Filipstad valde man att upprätta en lista för att fördela överblivna vaccindoser, till att börja med för anställda i hemtjänsten. Men i takt med att fler i hemtjänsten vaccinerades upprättades en ny lista för alla över sjuttio. Att den typen av beredskap för att kalla in folk på kort varsel inte upprättats tidigare i fler kommuner är svårbegripligt.

ANNONS

Att det på vissa håll i stället uppstått en gräddfil för kommunchefer skadar förtroendet. Med framförhållning och planering hade individer som ändå skulle vaccineras i en tidig fas kunnat få dosen, och cheferna hade inte behövt “ställa upp” och ta den. Det har heller inte saknats tid. Sverige har haft månader på sig att förbereda sig inför massvaccinationen, ändå ser vi nu brister på många håll. Tydligare riktlinjer hade behövts.

För att få slut på allt vad pandemi och social distansering heter behöver alla vaccinera sig när de får chansen. Med flera månader kvar tills vaccineringen är färdig, kan de flesta inte göra annat än vänta och härda ut. Fusk, dålig planering och välmenande men impulsiva beslut av kommunchefer får en redan lång väntan att kännas än mer olidlig.

ANNONS