Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20190808
Statsminister Stefan Löfven presenterar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som Sveriges kandidat till EU-kommissionär vid en pressträff på Rosenbad på torsdagen.
Foto: Maja Suslin / TT / kod 10300 Bild: Maja Suslin/TT
STOCKHOLM 20190808 Statsminister Stefan Löfven presenterar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som Sveriges kandidat till EU-kommissionär vid en pressträff på Rosenbad på torsdagen. Foto: Maja Suslin / TT / kod 10300 Bild: Maja Suslin/TT

Max Eskilsson: Tung arbetsvecka för semestertrött arbetarparti

Alla kan ha en dålig start efter semestern, men det märks betydligt mer när man är ett regeringsparti.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Veckan som gått har för många varit den första efter semestern. För socialdemokratin inleddes arbetsåret med besked.

Förra helgen höll SSU kongress. Expressen avslöjade att Philip Botström hade låtit hemdistriktet finansiera den egna valkampanjen till en kostnad som översteg distriktets egen valbudget. Som ett uttalat straff för publiceringen drog man in ackrediteringen för Expressen – och alla andra medier – när Botström omvaldes som ordförande.

Under tisdagen var Anders Ygeman (S) på utspelshumör. Han var inte riktigt tillfreds med hur Norges statsminister Erna Solberg uttalat sig efter ett fruktansvärt terrordåd. På en presskonferens hade hon nämligen haft mage att tala om nazism och hur nynazistisk aktivitet i vissa fall kan röra sig från Sverige in till Norge. “Gärna norsk-svenskt samarbete, men regerar man med Fremskrittspartiet och utnämnt Sylvi Listhaug till minister 2 gånger, så kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen”, twittrade ministern.

När han senare under dagen förstod att det hon sagt var ett svar på en fråga från en svensk journalist fick han skamset pudla (TV4 12/8). Synd bara att det impulsiva spinnförsöket redan hade hunnit skapa en hård ordväxling på hög politikernivå mellan oss och grannlandet. Till råga på allt på grund av ett inlägg som enbart var avsett att inrikespolitiskt skrämma kvar delar av borgerligheten i ett budgetsamarbete med sitt eget parti.

Efter en motig veckostart löpte den märkliga S-veckan vidare. S-kvinnor Skåne, med riksdagsledamoten Elin Gustafsson i spetsen, ville se feministiskt nytänk. I en debattartikel slogs i förbifarten fast “att pornografi ska klassas som hets mot folkgrupp, mot kvinnor” (Sydsvenskan 13/8). Förslaget blev möjligen omtalat, men vad i all sin dar menades?

I mitten av veckan skulle S-rörelsen till slut lyfta ett tungt sakområde. Statsminister Stefan Löfven skickades fram i en stor DN-intervju för att peka ut den narkotikapolitiska vägen framåt. Hela frågan om gängkriminalitet förvandlades till att handla om aningslös drogkonsumtion i välbemedlade områden. Som mest innovativ blev Löfvens retoriska uppvisning när han på en direkt fråga om varför cannabis är sämre än alkoholdryck högtidligt började tala om Systembolagets förtjänster (DN 13/8). Ingen märker väl ändå av ett försiktigt ämnesbyte?

Krystade uttalanden, krishantering och obegripliga förslag. Känns det tungt att gå tillbaka till jobbet efter semestern? Tänk då på att du hade kunnat vara aktiv socialdemokrat.