Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vandaliseringen av två busskurer i Gullbrandstorp före nyår beräknas kosta samhället stora belopp.  Bild: Johan Persson
Vandaliseringen av två busskurer i Gullbrandstorp före nyår beräknas kosta samhället stora belopp. Bild: Johan Persson

Kent Nilsson: Tryggheten hotas av blåljussabotage och vandalism

Den tilltagande hotbild som finns mot utryckningspersonal är allvarlig eftersom det samtidigt är ett hot mot den allmänna tryggheten i samhället.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Tyvärr uppstår det destruktiva avarter på individers beteende när det egna omdömet brister och plattformen för social kontroll saknas. Inte minst de digitala miljöerna lockar till extrema åsikter, hot och kränkningar. Näthatet är vanligt förekommande i sociala medier och letar sig även in i de mest harmlösa chatt-grupperna. Och det går snabbt att få hundratals svar på sitt inlägg om man bemöter ett rasistiskt påstående.

Det finns också de som belastar samhället genom meningslös vandalism och andra ogenomtänkta illdåd. Alla vet att det orsakar stor skada när man buskör med bil på en fotbollsplan. Ändå sker det. Alla vet att det är kostsamt med sönderslagna busskurer. Ändå sker det. Alla vet att olagligt användande av smällare och fyrverkerier kan orsaka skador hos människor, djur och byggnader. Ändå sker det. Förmodligen är det sällan planerade dåd, men likväl ska räddningstjänst och polis rycka ut när det larmas och någon ska städa upp, bekosta och reparera efteråt.

Visst har liknande skador orsakats tidigare under åren, men denna typ av vandalism visar på att det brister i samhällets förebyggande insatser mot oorganiserad brottslighet. När skadan är skedd är det polisen som ska utreda och lagföra de som begår lagbrott och i bästa fall förhindra fortsatt brottslighet.

Begreppet blåljuspersonal används allt oftare i dagligt tal. Det som för några år sedan kanske mest var yrkesjargong förekommer nu alltför ofta i samband med utryckningar då sabotage och hotfulla attacker riktas mot utryckningspersonal. Sedan början av 2020 finns det en lag som inbegriper ”sabotage mot blåljusverksamhet”. Den är tänkt att ge poliser, brandmän och ambulanspersonal ett starkare skydd. Den som angriper blåljusverksamhet eller hindrar utryckning kan nu vid grova fall dömas till fängelse upp till fyra år.

Den tilltagande hotbild som finns mot utryckningspersonal är allvarlig eftersom det samtidigt är ett hot mot den allmänna tryggheten i samhället. HP kunde i november 2020 rapportera om stenkastning mot polisen vid Andersbergsskolan och efter nyår om hur poliser attackerades med smällare och fyrverkeripjäser i centrala Laholm.

Även våld och hot mot andra myndighetsföreträdare är ett allvarligt problem. En personalgrupp som ofta utsätts för hotfulla situationer är socialtjänstpersonal. Fackförbundet SSR kräver nu att lagen om sabotage mot blåljusverksamhet även ska gälla för socialtjänstens personal.

Hotfulla situationer kan uppstå var och när som helst oavsett om det handlar om att släcka bränder eller upprätthålla ordningen. På sociala medier är det inte ovanligt att stämningen snabbt blir upprörd för att någon sett ett utryckningsfordon passera. Det är oftast inte så viktigt med korrekt fakta. Det kanske rör sig om en sjuktransport eller rutinmässig kontroll av ett automatlarm. Vem vet? Vem gissar? Inläggen berömmer ofta blåljuspersonal, men alltför ofta lockar de till hat och raljerande inlägg.