Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Låt sommarstugan stå tom i påsk. Bild: Martina Holmberg / TT

Mattias Karlsson: Till alla sommargäster, stanna hemma i påsk

Fritidsgäster är inte välkomna till Laholms eller Halmstads kommuner under påsken. Detta för att undvika vidare smittspridning och för att respektive kommuns hemvård inte klarar en ökad belastning.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det lär inte bli en vanlig påsk för många. På tisdagens presskonferens med regeringen var statsminister Stefan Löfven mycket tydlig med vad som gäller under påskhelgen.

”Har du barn låt dem inte knacka på hos dina grannar för att be om godis i påsk. Utan det kommer fler påskar, så påskkäringarna får ställa kvasten på parkeringen”, sa statsministern.

Löfven upprepade också den kanske viktigaste uppmaningen från Folkhälsomyndigheten de senaste dagarna:

”Ställ in resan över påsk. Mindre orter runt om i landet måste ha resurser till sin befolkning.”

Coronakrisen förvärras successivt för varje dag och allt fler smittas och avlider i sviterna av covid-19. På onsdagen steg antalet dödsfall med 59 till totalt 239 i Sverige.

Det kan tyckas som en mycket kraftig ökning på en dag men det beror framför allt på att rapporteringen från regionerna har släpat efter så den kraftiga stegringen ska egentligen slås ut på flera dagar.

Men hälso- och sjukvården är ändå mycket ansträngd på många håll i landet, inte minst i Stockholm som är värst drabbat.

Steg för steg görs nu ytterligare åtgärder för att minska smittspridningen i samhället. Ett led i detta är att de två stora skidaktörer i Sverige, Skistar och Branäsgruppen, stänger sina skidanläggningar från och med måndag respektive söndag. Det innebär att det inte blir en skidsemester för många svenskar under påskhelgen.

Vart ska de då ta vägen? Inte till Laholms eller Halmstads kommuner i alla fall. För trots att påsken är en tid för många gäster att ta sig till sina fritidshus utmed den halländska sydkusten är de inte välkomna i år om de kommer långväga.

Skälen är dubbla, dels för att inte sprida coronaviruset, dels för att hälso- och sjukvården redan är mycket ansträngd i både Laholm och Halmstad.

I förra veckan rapporterade HP att Laholms kommun inte kan erbjuda hemtjänst, trygghetslarm och hemsjukvård till sommargästerna.

”Vi har valt att erbjuda hemsjukvård tidigare men kan inte erbjuda den möjligheten nu. Just nu har vi åtta sjuksköterskor som inte är på plats. Vi har fullt upp med våra egna kunder”, sa socialchef Christel Sundberg till HP (26/3).

En liknande inställning till hemsjukvård för sommargäster har även Halmstads kommun. Enligt myndighetschef Gabriela Arvidsson har kommunen fått in ett antal förfrågningar om biståndsinsatser från kunder som bor i andra kommuner.

”Vi försöker att minimera dessa förfrågningar genom att vädja och förklara det prekära läget”, sa Gabriela Arvidsson till Hallandsposten (31/3).

Halmstads kommun kan i grunden inte neka dessa förfrågningar utan ansvaret ligger hos sommargästernas hemkommuner. Men hittills har dessa förfrågningar kunna avvärjas, uppger Gabriela Arvidsson.

Det är inte bara de som behöver hemvård som inte är välkomna till Laholm eller Halmstad. Detta gäller för alla långväga gäster.

Kort och gott, stanna hemma i påsk. Det är bra både för dig och för samhället i stort. Den värsta coronakrisen ligger inte bakom oss utan den kommer.

Nu måste alla ta sitt solidariska ansvar. I det ligger att man måste göra uppoffringar. Det lär inte bli en vanlig påsk för många i år.