Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Padelägaren Per Boström, Björn Larsson från länsstyrelsen och rådman Rickard Forsgren från mark- och miljödomstolen vid fredagens syn på padelbanorna i Villshärad. Bild: Mattias Karlsson
Padelägaren Per Boström, Björn Larsson från länsstyrelsen och rådman Rickard Forsgren från mark- och miljödomstolen vid fredagens syn på padelbanorna i Villshärad. Bild: Mattias Karlsson

Mattias Karlsson: Tiden går, medan padelbanorna i Villshärad består

På fredagen skrevs ytterligare ett kapitel i den segdragna processen om padelbanorna i Villshärad. Undertecknads närvaro vid en så kallad syn på plats var inte uppskattad.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

En blåsig dag i slutet på september vid padelbanorna i Villshärad. Mark- och miljödomstolen är på plats för att genomföra en så kallad syn. Förutom domstolens tre representanter medverkar även padelanläggningens två ägare, deras advokat samt en handläggare från länsstyrelsen. Padelägarna är direkt tydliga med att Hallandspostens två utsända inte är välkomna, men rådmannen Rickard Forsgren klargör att synen är offentlig och öppen för allmänheten.

Det är bara att bita ihop, säger advokaten till sina klienter, och synen kan ta sin början.

Ärendet om den olovligt uppförda padelanläggningen är nu inne på sitt tredje år; fredagens syn är alltså ytterligare ett kapitel i den utdragna processen.

Först och främst, padelanläggningen i Villshärad saknar bygglov, och är i praktiken olaglig. Dessutom strider anläggningen både mot reglerna för strandskyddet och landskapsbildskyddet. Detta avgjordes tidigare i år i och med att en dom vann laga kraft.

Därefter skickade Länsstyrelsen i Halland ut ett föreläggande om rivning till padelägarna med beskedet att de har tre månader på sig att ta bort padelbanor, parkering och jordvallar. Men länsstyrelsen fick inget svar, och gjorde ett nytt försök med ett rekommenderat brev – det kom i retur. Därefter kopplades polisen in för att genom en stämningsman delge ägarna Per och Inger Boström föreläggandet.

Det dröjde ända till maj innan föreläggandet nådde sina mottagare, vilket i allra högsta grad kan tolkas om ett förhalande av processen, vilket också öppnade upp för ännu en padelsommar i Villshärad.

Den syn som genomfördes på fredagen beror på att själva föreläggandet överklagades av padelägarna och deras advokat Mats Nilsson, som också deltog i synen. Utöver de tre representanterna från mark- och miljödomstolen medverkade även naturvårdshandläggare Björn Larsson från länsstyrelsen.

Det är som sagt tydligt att Hallandspostens närvaro vid synen inte uppskattas, särskilt inte undertecknad.

Under synen framkommer att Per Boström menar att några av jordvallarna har funnits tidigare när det fanns en golfbana på platsen. Och därför ska inte behöva tas bort, är hans andemening. Detta är också en del av själva överklagandet av föreläggandet, att padelägarna menar att det är oklart vad som ska tas bort och hur.

Men från länsstyrelsens sida råder det ingen tvekan, området ska återställas så att reglerna för strandskyddet och landskapsbilden uppfylls.

Detta är den springande punkten, det finns lagar och regler som måste följas. Och det gäller även för padelanläggningen i Villshärad som varken har bygglov eller fått en dispens från gällande miljölagar.

En segdragen historia om padelbanor i Villshärad låter kanske inte så allvarligt. Men det finns ändå något som är viktigt att poängtera. Det handlar om vilket samhälle vi vill leva i och hur vi tillsammans måste värna om de principer som gör att samhället håller ihop.

Utan ansvar ingen frihet. Det kanske låter motsägelsefullt. Frihet borde ju betyda just frihet att göra som man vill. Men så fungerar det inte i praktiken, en persons frihet kan nämligen leda till att friheten för en annan person inskränks. Därför är det viktigt att friheten alltid kommer med ett ansvar, ett ansvar att upprätta allas möjlighet till frihet.

Detta görs genom att de gemensamma lagar och regler som finns följs, och om någon inte gör det medför det åtgärder, till exempel böter eller straff.

För padelanläggningen i Villshärad är saken klar, den strider mot både strandskyddet och skyddet av landskapsbilden. Detta är avgjort i högsta möjliga instans. Den process som nu sker vad gäller hur marken ska återställas har padelägarna all rätt att driva, det är den enskilda individens skydd.

Ändå har denna process pågått in absurdum och det senaste halvårets handlingar pekar bara åt ett håll, ett medvetet förhalande av själva verkställandet att padelbanorna ska tas bort. Att under våren göra sig otillgänglig för både länsstyrelsen och polisens stämningsman för att på fredagen medverka i en syn talar sitt tydliga språk.

Innan synen avslutades meddelade rättens ordförande att dom kommer att meddelas i oktober eller november. Processen rullar på, allt medan den olovliga padelanläggningen står där den står. Det är ett faktum.